Veterinärt
31 oktober 2018 08:47

Forskning om allvarlig nordisk hästsjukdom får pris

ForskningFörvärvad polyneuropati är en sjukdom som orsakar stort lidande hos hästar och ofta får en dödlig utgång. Nu får forskarna bakom ett projekt om sjukdomen pris för "Årets hästforskningsprojekt 2018" av Stiftelsen Hästforskning.

Forskning om allvarlig nordisk hästsjukdom får pris
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Castenoid/Istock

Nervsjukdomen AEP (förvärvad polyneuropati), vanligen kallad polyneuropati, orsakar drabbade hästar stort lidande och utgången är ofta dödlig. Muskelsvaghet och överkotning på bakbenen är det mest typiska symptomet, enligt SVA. Sjukdomen har bara påträffats hos hästar i Norden. 1995–2016 rapporterades fall från 200 stall i Norden, inklusive 27 stall i Sverige med drygt 160 sjuka hästar. Enligt den norsk-svenska studien på området avlivas 29 procent av de hästar som drabbas.

Vad sjukdomen beror på och hur den utvecklas är inte fastslaget. Däremot har forskarna Siv Hanche Olsen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) och Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), under under ledning av Karin Hultin Jäderlund (NMBU), gjort framsteg gällande sjukdomens bakomliggande mekanismer på cellnivå. De tilldelas de nu priset ”Årets Hästforskningsprojekt 2018”. Priset består av ett resestipendium på 25 000 kronor samt diplom.

”Ovanlig men allvarlig”

Gittan GröndahlBirgitta Gröndahl
P: 2016-05
Gittan Gröndahl, tf. statsveterinär SVA. Foto: Mikael Propst/SVA

”Vi har samarbetat internationellt i över tio år kring den här fruktansvärda sjukdomen som enbart ses hos nordiska hästar, och det är hedrande att forskningen uppmärksammas. Vi har funnit förändringar i nervskidorna som inte beskrivits i någon annan sjukdom hos vare sig djur eller människor och nu planerar vi att studera dessa vidare i cellodlingar”, säger pristagaren och forskaren Gittan Gröndahl i ett pressmeddelande.

”Detta är världsledande nordisk forskning på en ovanlig men allvarlig sjukdom hos häst som vi tycker bör uppmärksammas med detta pris”, säger Peter Kallings, forskningschef Stiftelsen Hästforskning.

Gittan Gröndahl beskriver det nuvarande sjukdomsläget i Sverige:
”Under våren 2018 har hästar med polyneuropati rapporterats från åtta gårdar i Mellansverige. De svårast sjuka har avlivats, och de som överlevt hittills har nu varit konvalescenter i över ett halvår, men ser ut att vara på bättringsvägen”.

Nyfiken?
Läs mer om sjukdomens förekomst, symptom och behandling på SVA:s site.
Här kan du läsa mer om forskningsprojektet.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden