Veterinärt
3 juli 2022 16:50
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Ingen ökad risk för bäckenbottenproblem

Ingrids insikterForskare har undersökt ridningens inverkan på kvinnors bäckenbotten. Resultatet av denna är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson har tagit fram denna gång - fler forskningsnyheter hittar du här.

Forskningsnyheter: Ingen ökad risk för bäckenbottenproblem
Ridningens inverkan på kvinnors bäckenbotten har undersökts. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Polen har ridningens inverkan på kvinnors bäckenbotten undersökts. 140 friska kvinnor i åldern 17 till 61 år fick svara på frågor om potentiella problem inom fyra områden: urinblåse- respektive tarmfunktion, livmoderframfall och sexuell funktion. De delades in i tre grupper: de som red (46), de som var fysiskt aktiva på annat sätt (47) och de som var mer stillasittande (47).

Kvinnorna fick betygsätta de fyra områdena utefter hur allvarliga problemen var och om det påverkade deras livskvalitet på ett negativt sätt. Lågt betyg innebar färre problem.
– Vi vet redan att ridning har positiv effekt på ryggsmärtor och att det ökar motorisk förmåga, muskeltonus, hållning och balans, säger forskningsledaren Monika Urbowicz. Nu ville vi undersöka en eventuell inverkan på kvinnors bäckenbotten.

Resultatet var att ridgruppen inte fick ökade problem med bäckenbotten, jämfört med övriga grupper. De hade tvärtom färre problem.
– Ridning kan därför inte anses som en riskfaktor för bäckenbottenproblem, trots att själva sitsen på hästryggen påverkar det kvinnliga bäckenet, liksom hästens rörelser.

Källa: Self-assessment of the pelvic floor by women practicing recreational horseback riding. M Urbowicz et al, Int. J. Environ. Res. Public Health 2022.


Bakterie bakom mugg

I Schweiz har forskare undersökt förekomsten av bakterien Stafylococcus aureus hos 105 hästar med mugg och jämfört med 95 friska hästar. Svabbprov från nos och karled från hästarna analyserades och då fann man stafylokockbakterien hos 59 procent av proverna från hästar med mugg. Motsvarande siffra för de friska hästarna var mellan sex och åtta procent.

Hos människor kan bakterien bland annat orsaka hudinfektioner, därför har man misstänkt att den även kan vara en av orsakerna till mugg hos häst.

Källa: Prevalence and WGS-based characteristics of Staphylococcus aureus in the nasal mucosa and pastern of horses with equine pastern dermatitis. S Kaiser-Thom et al, BMC Vet Res 2022.


Istock-500807596
Paracetamol Foto: iStockphoto

Test av paracetamol

Vid den amerikanska hästveterinärkongressen presenterades goda resultat av att ge paracetamol i stället för NSAID-preparat till hästar med mild, kronisk hälta. Hästarna verkade bli bättre av det och till skillnad från NSAID uppstod inte allvarliga biverkningar som magsår och njurskador. Det krävdes dock stor dos: 30 mg/kilo kroppsvikt, två gånger per dag.

Källa: Inexpensive pain drug gets a boost for treating horses. AAEP Convention dec 2021.


Dyrt täcke utan effekt

Italienska forskare fann ingen statistiskt mätbar effekt vid användning av ett BEMER-täcke, som sägs minska stress och förbättra återhämtning efter arbete. Tolv varmblodshästar ingick i studien och kontrollerades med blodprov, värmekamera och puls.

Källa: Effects of BEMER® physical vascular therapy in horses under training. A randomized, controlled double blind study. Francesca Dai, Research in Veterinary Science jan 2022.

Fakta

Tre gyllene regeler för att förhindra uppkomsten av osteochondros (OCD) hos unghästar:

  1. Övergöd inte den unga hästen, var noga med fodrets kvalitet och mängd och ha koll på hullet. Hellre en något tunn unghäst än en fet.
  2. Se till att unghästen får adekvat fysisk aktivitet och rör sig så mycket den vill. Kuperad terräng är att föredra.
  3. Använd genetisk selektering och avla endast på hästar som är fria från OCD.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden