Hästägartips
8 juni 2020 09:35
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Utnyttja hästens trygghetszon

Ingrids insikterPå ridbanan kan hästen känna sig otrygg. Nu har forskare undersökt vad som kan göra för att hästen ska utöka trygghetszonen genom att till exempel arbeta nära ingången. Detta är en av de senaste forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson samlat ihop och här presenteras hela listan.

Forskningsnyheter: Utnyttja hästens trygghetszon
För hästen är ridbanan en yta utan gräs och dessutom en plats där den är separerad från sina hästkompisar. Det medför ett behov av att skapa en säker ”hemmabas” där den känner sig trygg (bilden har inget samband med texten). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För hästen är ridbanan en yta utan gräs och dessutom en plats där den är separerad från sina hästkompisar. Det medför ett behov av att skapa en säker ”hemmabas” där den känner sig trygg, och enligt hästens ursprung är detta så nära hästhjorden som möjligt.

    Alla som haft en häst lös på ridbanan vet att den ofta söker sig nära utgången och ibland rullar sig där. Hästen gör små expeditioner ut från basen: rör sig sakta mot mitten av arenan och tittar med spetsade öron mot slutet av banan, för att sedan återvända till hemmabasen i ett snabbare tempo än den lämnade den.

    Eftersom hemmabasen är hästens säkra plats, kommer den att skygga för föremål långt ifrån den – en särskild dörr, en hink eller en traktor. Det är inte själva föremålet lika mycket som platsen på banan som gör att hästen skyggar för det. Ju längre från hemmabasen, desto troligare är det att hästen skyggar.
    – Ryttare kan använda detta rent praktiskt, säger Candace Burke, kanadensisk forskare, som undersökt saken.
    – Var noga med att presentera alla nyheter nära hemmabasen, då blir de mindre skrämmande. Undvik att longera hästen i mitten av banan, långt från hemmabasen, det gör hästen mer spänd och osäker.

    Det går att flytta trygghetszonen genom att ta in någon mer häst på ridbanan. En annan häst utgör automatiskt en hemmabas, oavsett var utgången är.

    Källa: Sniff, look and loop excursions as the unit of “exploration” in the horse (Equus ferus caballis) when free or under saddle in an equestrian arena, av C Burke et al. Publ i Behavioural Processes 2020.


    Istock-838079086
    Humanmedicin har använts för att behandla ögontumör på häst (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto

    Ögontumör avlägsnad med humanmedicin

    Tumörer i ögonlockshuden och tredje ögonlocket, vanligen Squamous cell carcinomas (SCCs), har i USA framgångsrikt behandlats med humanmedicinen interferon alfa-2b, som brukar användas mot cancer.

    Sju hästar med SCC fick mellan fyra och sex behandlingar, med en minskning av tumören eller total tillbakagång som följd.

    Källa: Novel Treatment for Ocular Squamous Cell Carcinoma Looks Promising. Kathryn Wotman. AAEP Convention 2019.


    88 km/timme är topphastigheten för quarterhästar på en 400-metersbana.

    Källa: horseyhooves.com


    Ledbedövning kan sprida sig

    Att hältan släcks när hästen får lokalbedövning i bakknäets leder behöver inte alltid innebära att smärtan har sitt ursprung där, utan det kan finnas längre ner i hästens ben. Detta har forskare vid Cornelluniversitetet visat genom gångartsanalys var tionde minut under en och en halv timma, efter att bakknäet lokalbedövats i tre områden.
    – Bedövningsmedlet kan sprida sig ut från leden, bland annat till de sensoriska nerverna till nedre delen av benet, säger forskningsteamet.
    – De ligger nära bakknäet, så andra delar av benet kan bli bedövade.

    Hos tre av nio försökshästar med en framkallad hälta i nedre delen av bakbenet, minskade hältan med 50 procent av bedövning uppe i bakknäet.

    Källa: Intra-articular anaesthesia of the equine stifle improves foot lameness. A Radtke et al. Equine Vet Journal (2020).


    Eftersatt hästvälfärd

    Forskare i Edinburgh har sammanställt synpunkter från 19 yrkesverksamma personer inom hästvärlden, tränare, veterinärer och etologer, angående hästars välfärd. Dessa fann fem huvudområden med eftersatt hästvälfärd:

    • Smittskydd.
    • Avlivning (sker ofta för sent).
    • Kunskapsbrist om hästars behov, som bland annat medför att ägaren inte ser när hästen har ont och använder icke hästvänlig uppstallning.
    • Rädsla och stress vid användning på grund av olämplig utrustning, dålig hantering/ridning.
    • Fel foder som ger fetma.

    Källa: Determining a Welfare Prioritization for Horses Using a Delphi Method. Rioja-Lang, F C et al. Animals 2020, 10.


    Fyrdubbling av dödlig hästsjukdom i Thailand

    Sedan de första fallen av afrikansk hästpest upptäcktes i Thailand för två månader sedan, har antalet dödsfall ökat snabbt. Hittills har 154 hästar dött, vilket ger 94 procents dödlighet hos hästar med symtom, skriver The Horse.

    Utbrottet har inneburit förbud för export av hästar från Thailand.

    Sjukdomen sprids med svidknott.


    Hov-stralrota-(3)
    Att hålla hoven ren minskar risken för strålröta (bilden har inget samband med texten). Foto: Regiondjursjukhuset Helsingborg

    Tre sätt att undvika strålröta

    1. Omsorgsfull hovvård. Håll hoven ren och följ verkningsintervallerna. Bakterierna fäster inte så lätt i en ren hov.
    2. Regelbunden motion och rörelse, som ger god blodcirkulation och torkar upp i hoven.
    3. Ren miljö i hagar och stall. En orsak till strålröta är en anaerob bakterie som trivs i vått, smutsigt strö och fuktiga hagar.

    Källa: The lowdown of thrush, Kentucky Horse Council.


    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden