ForskningEn enda gen avgör hur fort skimmeln bleks av och om den har risk att få melanom. I övrigt innehåller forskningssvepet fakta om växten cikorias parasithämmande effekt, forskning om asymmetri hos ridhästar och en kartläggning om hur och varför hästar avlivas i Sverige.
Forskningssvepet: Gentest för melanom
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hur snabbt en skimmel tappar färgen, och om den löper en förhöjd risk att drabbas av melanom, beror på hur många kopior hästen har av en liten duplicerad dna-sekvens i en enda gen. Det finns tre olika genvarianter av skimmelanlaget hos hästar med avseende på den duplicerade dna-sekvensen. G1 har en kopia och dessa hästar blir inte gråhåriga. G2 har två kopior och är kopplad till långsam avblekning med grå färg hos äldre hästar och ingen förhöjd risk att utveckla melanom. G3 har tre kopior och är kopplad till snabb avblekning, vit färg hos äldre hästar och en kraftigt förhöjd risk att utveckla melanom.
Upptäckten att det finns två olika genvarianter, G2 och G3, som påverkar färgteckningen på tydligt skilda sätt, baseras på data från connemaraponnyer från Sverige och från japanska fullblod.
I en genomgång av 78 olika raser återfanns G3-varianten hos 62 raser, medan G2-varianten kopplad till grå färg endast fanns hos åtta raser.
På SLU kan man nu erbjuda ett genetiskt test som visar vilken typ av skimmelanlag en häst har och om den löper förhöjd risk att utveckla melanom senare i livet.
Källa: An intronic copy number variation in Syntaxin 17 determines speed of greying and melanoma incidence in grey horses. Leif Andersson med flera.
*****
Cikoria är parasithämmande
l I Frankrike har forskare undersökt om vallväxten cikoria är verksam mot inälvsparasiter hos häst. Tjugo unghästar fick beta på ett fält med cikoria under 1,5 månad och det minskade förekomsten av ägg från små blodmaskar med 85,5 procent. Det är bioaktiva ämnen i cikoria som påverkar maskarna, både utsöndrade ägg, kläckta ägg och larvernas livsstadier.
Källa: Chicory (Cichorium intybus) reduces cyathostomin egg excretion and larval development in grazing horses. Joshua Malsa et al.
*****
4 basbehov …
… för hästar: utöver grupp, galopp och gräs vill Andrew Mc Lean lägga till mental trygghet.
Källa: The other end of the reins. Andrew McLean och Lisa Ashton.
*****
Många assymetriska tävlingshästar
Vid SLU har 123 högpresterande ridhästar undersökts för att se om rörelsemönstret var symmetriskt och om ryttarna upplevt någon oliksidighet. Hästarna tränades för minst hoppning 1,40, dressyr medelsvår A eller trestjärnig fälttävlan. De visade inga tecken på hälta och hade inte fått behandling de senaste tre månaderna.
Cirka 70 procent av hästarna rörde sig asymmetriskt och över en tredjedel av dessa hade asymmetrier i storlek som kliniskt halta hästar. Om asymmetrin berodde på smärta undersöktes inte.
Källa: Prevalence of movement asymmetries in high-performing horses perceived as free from lameness by the owner and riders’ perception of horse sidedness. Ebba Zetterberg et al.
*****
Fångrisk på hösten
Det finns flera faktorer som gör att hösten kan vara besvärlig för den fångbenägna hästen: dels ändras näringsinnehållet i gräset när nätterna blir kallare och dagarna kortare, dels ändrar hästen sin ämnesomsättning för att lagra fett inför vintern.
Källa: Understanding autumn laminitis in horses. The Horse.
*****
Sverige har bra avlivningsrutiner
l Avlivning av häst utförs oftast antingen av chaufförerna vid Svensk Lantbrukstjänst genom bultpistol och avblodning, eller av veterinärer som i stället använder medicinsk avlivning. Avlivning med bult lärs inte ut eller tränas i samma utsträckning i dag på veterinärutbildningen som tidigare, därför är många veterinärer obekväma med det.
De flesta hästar är sederade inför avlivning, vilket ger en lugnare och bättre hantering. Överlag verkar avlivning av häst utföras av yrkesverksamma personer med tillräcklig kompetens. Noterbart är att flera av dessa anser att många hästar borde ha avlivats tidigare, ett ansvar som djurägaren inte uppfyllt.
Källa: Hur och varför avlivas hästar i Sverige? – en kartläggning av kunskapen ur ett djurskydds- och hästägarperspektiv. Anna Lindberg.
*****
Tre saker …
… att tänka på inför höst och vinter:
- Börja stödutfodra i tid för hästar som fortfarande går på bete.
- Se över hagarna så att det inte finns tysklönn, vars ”näsor” är giftiga för hästar, eller andra växter som kan orsaka förgiftning. Det finns bra appar som hjälp att indentifiera okända växter.
- Träckprov. Särskilt viktigt med odling av stor blodmask för de hästar som haft låg EPG-förekomst på våren eller som effektkontroll efter avmaskning.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på