Hästägartips
17 oktober 2024 14:29

Forskningssvepet: Rutiner, blodprov, butta och checklista för dig som letar häst

ForskningHar du verkligen tänkt till inför hästköpet? Vår forskningsreporter Ingrid Andersson ger dig checklistan och dessutom koll på de senaste nyheterna i forskningsvärlden.

Forskningssvepet: Rutiner, blodprov, butta och checklista för dig som letar häst
Hästarnas liv i Camargues våtmarker har studerats. Foto: Istock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

”De andra 23 timmarna” är ett begrepp som myntades för tio år sedan av den danska professorn Jan Ladewig. Det är den tid som hästen inte rids eller körs. Ladewig hade undersökt vad som händer under ett hästdygn; kvaliteten på hästens liv under dessa timmar är lika betydelsefull som den enstaka timmens träning.

Nu har ett schweiziskt forskarteam granskat tolv andra studier av hästars dygnsbudget; dels frilevande camargue- och przewalski-hästar, dels tamhästar i olika typer av stall. Totalt ingick 144 hästar i studierna.

Ättider och vila är det som skiljer mest. De frilevande hästarna letar föda och äter minst 50 procent av tiden, för tamhästar kan detta vara så lågt som tio procent. Tiden som tamhästarna vilar, upp till 66 procent, är markant högre än för de frilevandes 29 procent. Allt detta kan förändras till det bättre med större hagar och bättre gruppindelning, då blir det mer rörelse, lek och socialisering.

Studien visar också att friska, stressfria hästar har stabila vanor, de skapar en daglig rutin som upprepas.

Källa: Activity time budgets – a potential tool to monitor equine welfare? Ulrike Auer et al.

******

Blodprov avslöjar träningsstatus

Blood Sample
Foto: Istock

En svensk studie av biomarkörer för särskilda proteiner ger möjlighet att via ett blodprov få en ögonblicksbild av hästkroppens uppbyggnad/nedbrytning. Därigenom går det att kontinuerligt följa träningens inverkan på hårt tränande hästar oavsett gren.

Källa: Metabolomic and proteomic changes in Standardbred horses in training. Lisa Johansson.

******

White Powder On Black Reflective Surface
Foto: Istock

”Butta” kan påverka stons fertilitet

I en pilotstudie har inverkan av fenylbutazon på stons äggblåsor undersökts. Studien utfördes i laboratoriemiljö, med insamlade ägg från nio ston som först behandlats med ”butta” i tio dagar. Utvecklingen hos dessa ägg jämfördes med ägg från tio obehandlade ston.

Då framkom att ägg som samlades tre dagar efter avslutad medicinering inte mognade och därmed inte kunde producera några embryon. Den negativa effekten avtog över tid, så ägg som insamlats 33 dagar efter behandling reagerade normalt.

Källa: Treatment of mares with the non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) phenylbutazone transiently affects in vitro maturation of equine oocytes and blastocyst development after Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI). Luisa Ramírez-Agámez et al.

******

Lågt blodtryck under operation

I ett examensarbete granskades förekomsten av lågt blodtryck hos nio artroskopifall och 13 hästar som genomgick bukkirurgi. Alla vägde över 400 kilo och hade en narkoslängd på över en timme och 45 minuter.

Av de hästar som genomgick artroskopi hade åtta förekomst av lågt blodtryck (hypotension), mot fyra av de hästar som genomgick bukkirurgi. 

Källa: Förekomst och åtgärder av hypotension under allmän anestesi av häst: en retroperspektiv studie på bukkirurgi och artroskopi hos häst. Backman, L. och Sandström, C. 

*****

Etiska problem för brittiska veterinärer 

l Ett bättre stöd till veterinärer som står inför etiska dilemman krävs i Storbritannien, efter en undersökning av hur veterinärerna upplever yrket i förhållande till ägare, tränare och allmänheten. Önskemål och/eller krav på att hästen ska vara startklar till en viss tävling, vetskapen om att hästar startar inom karens för medicinering eller har genomgått en behandling som är etiskt tveksam, hörde till det som anfördes som problem. 

Överlag ville veterinärerna ha tydligare regler kring vilka behandlingar som kan anses som dopning. Totalt deltog 97 veterinärer i undersökningen, verksamma inom olika hästsporter, inklusive galopp.

Källa: Ethical issues concerning UK veterinary surgeons practicing in equine sports medicine. Kate Allen et al.

******

Tre  tips …

… inför köp av ny häst:

  1. Hellre nyfiken än rädd. En nyfiken häst har lättare för att knyta an till andra hästar och människor och är inte så ängslig för nyheter utan positiv att träna.
  2. Rannsaka dig själv. Din drömhäst kanske inte alls passar ditt temperament; en känslig och alert häst kräver en lugn person med känsla för timing. 
  3. Ta reda på hästens livshistoria. Ju mer du vet om hästens förflutna, desto lättare har du att bedöma om ni båda kan passa ihop.

Källa: Finding the right fit when buying a horse. Beteendekonsult Sharon Madere.

******

Tre år…

… år ska en forskargrupp vid SLU ägna åt att kartlägga astma, allergi och eksem hos häst.

Källa: Forskarna som söker svaren kring allergi hos häst. Häst-Sverige.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym