Avelsnyheter
6 januari 12:33

Första fallet av fruktat syndrom hos fullblod

Ärftlig sjukdomNu har även ett fullblodsföl med den ärftliga åkomman Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, fötts.

Första fallet av fruktat syndrom hos fullblod
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, har fått sitt namn just för att åkomman hittills bara har hittats hos varmblod. Men nu rapporterar flera internationella medier att ett fullblodsföl med den ärftliga sjukdomen har fötts i Storbritannien.

Sjukdomen innebär att fölen föds mycket svaga och med en mycket känslig hud som spricker upp vid beröring.

Det drabbade fölet i Storbritannien hade typiska symptom för WFFS och har avlivats. Det ska undersökas vidare. De första proverna som är tagna visar att fölet hade samma typ av genetiska avvikelse som orsakar WFFS.

Studier visar att båda föräldrarna måste vara bärare av den aktuella genen för att sjukdomen ska uppstå hos fölen.

Hingstar som används i avel måste testas sedan några år tillbaka.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden