Hoppning
1 september 2021 19:20
Ridsportplus

Fredrik Jönsson om sin nya roll: ”Känns inte så naturligt”

MästerskapHelst hade han velat vara med och hoppa om EM-medaljerna i tyska Riesenbeck. Men i stället står han vid sidan av som SVT:s experkommentator på plats. "Det är lite ovant, men det är en kul utmaning," säger han.

Fredrik Jönsson om sin nya roll: ”Känns inte så naturligt”
Fredrik Jönsson är SVT:s expertkommentator vid EM i hoppning. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På VM i Tryon 2018 var Fredrik Jönsson och Cold Play (f-08 e Contendro I u Honey Moon ue Argentinus, uppf Anneken Guido, äg Fredrik Jönsson och familjen Ingvarsson) bästa svenska ekipage och ingick i det svenska silverlaget.

Det är ju ganska mycket teknik och grejer och så som jag inte kan, men jag lär mig. Fredrik Jönsson.

Ekipaget var påtänkt för kommande mästerskap, bland annat OS i Tokyo. Men så var olyckan framme i mars, och Cold Play finns inte mer.

Nu har Fredrik Jönsson en helt ny roll som expertkommentator åt SVT. Under onsdagens inledande tidshoppning klipptes han då och då in i direktsändningen och levererade kommentarer om det han såg på framhoppningsbanan och svarade på frågor från publiken.
–  Det är lite ovant, men det är en kul utmaning, säger han.

Mycket teknik

– Det är ju ganska mycket teknik och grejer och så som jag inte kan, men jag lär mig, fortsätter han och rättar till head-seatet.
– Som när jag inte hörde mig själv här, det var konstigt.

Arenan i Riesenbeck känns ganska intim och familjär. Efter alla år på internationella banor känner Fredrik Jönsson också många av EM-ryttarna och personer runt omkring dem.
– Jag tänker att jag kan erbjuda tittarna en liten inblick bakom eftersom jag känner så många. Och så kan jag svara på frågor från tittarna.

Han har inte förberett sig på något särskilt sätt.
– Nej, men jag har ju kollat startlistor och hästarna som ska gå och så.

Fredrik-jonsso--cold-play2-170716-rt
Succéhästen Cold Play köptes som föl till landslagsryttaren Fredrik Jönsson av Lars Ingvarsson. Tidigare år avlivades han efter en olycka. Foto: Roland Thunholm

Fredrik Jönsson är medievan, men den här rollen är helt annorlunda än mediasituationer som han varit i tidigare.
– Jag känner mig inte så naturlig i det här. Det är svårt att veta när man ska säga något eller inte. Det är skillnad när någon intervjuar en, då får man ju det man ska säga serverat.

”Känns dåligt”

Och helst av allt skulle han vilja ha varit en del av den svenska EM-truppen.
– Det känns så klart dåligt att inte vara med. Men jag får vänta på att jag får upp nya hästar, jag har flera på gång och det är roligt, säger han.

EM-hoppningarna fortsätter med första rundan av laghoppningen i morgon, torsdag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden