Hoppning
1 september 2021 15:09
Ridsportplus

EM-ryttarna inför fortsättningen: ”Jättesugna på medalj”

MästerskapSvensk ledning i lagtävlingen, Peder Fredricson tvåa och Douglas Lindelöw trea. Det blev en riktig smakstart för Sverige på EM i tyska Riesenbeck på onsdagen. "Nu ska vi fundera på om det är några förändringar som vi ska göra till i morgon, det kan handla om startordningen och något mindre i utrustningen, " säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

EM-ryttarna inför fortsättningen: ”Jättesugna på medalj”
Peder Fredricson och Catch Me Not S var bäst i den svenska truppen på EM:s första dag och slutade tvåa. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alla fyra svenska ekipage var felfria i den inledande tidshoppningen över 1,50-hinder på EM.

Hästarna hoppat väl, vi har inte behövt rida ut dem, de har inte blivit långa utan vi kan ha en trevlig fjäder kvar i dem till kommande rundor. Henrik Ankarcrona.

Allra bäst gick det för Peder Fredricson som var tvåa med Catch Me Not S (SWB f 2006 e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf).

– Han hoppade jättefint. Jag är glad att teamet hemma på Grevlunda har hållit igång honom när jag har varit i Tokyo och så. Han är fin form och jag har mest gått på tur med honom inför det här. Men han får inte följa med in på prisutdelningen för han kan bli lite för pigg ibland, sa Peder Fredricson på framridningsarenan samtidigt som hans ersättare till prisutdelningen, Thelma Hästak, gjordes i ordning, ledd av förbundskapten Henrik Ankarcrona. 

Ankarcrona_thelma
EM:s mest kvalificerade groom? Förbundskapten Henrik Ankarcrona hjälpte till när Peder Fredricson vill ha Thelma Hästak på prisutdelningen i stället för sin EM-häst. Foto: Annelie Frank

Inte heller tredjeplacerade Douglas Lindelöw red sin mästerskapshäst Casquo Blue på prisutdelningen och kom till den uppsluppna stämningen i svenska teamet när det gjordes i ordning för prisutdelning.
– Nej, man får spara lite på mästerskapshästarna, säger han.
– Min runda kändes jättebra och den här starten är kul och bra för oss. Vi är alla jättesugna på medalj, men i morgon är en annan dag och det är många rundor kvar, säger han.

Nöjd med starten

Förbundskapten Henrik Ankarcrona var nöjd med starten.
– Hästarna har hoppat väl, vi har inte behövt rida ut dem, de har inte blivit långa utan vi kan ha en trevlig fjäder kvar i dem till kommande rundor. De kan tappa både ridbarhet och höjd i sprången om man börjar rida fort på dem och då är det svårt att få upp dem i luften. Det är så klart individuellt också. En del hästar klarar att gå på stora galoppsprång utan att tappa höjd i sprången, säger han.

Framridningen var på fibersand och tävlingsbanan på gräs.
– Det har ingen jättebetydelse, men visst är det skönt att alla har varit inne och känt på det och att det fungerade. Det ger en trygghet inför fortsättningen.

Inför torsdagens första runda i lagtävlingen ska kapten Ankarcrona fundera på om det är något som kan behöva förändras. Han får till exempel ändra den inbördes startordningen.

Kan ändra startordningen

– Vi ska summera rundorna som har varit i dag. Nu ska vi fundera på om det är några förändringar som vi ska göra till i morgon, det kan handla om startordningen och något mindre i utrustningen. I det stora hela kan man inte förändra så mycket, det handlar om små saker som broddar eller hoppa något mer eller något mindre på framhoppningen, säger han.
– Vi har också ett snack om vad vi kan förvänta sig i morgon så att de kan börja förbereda sig mentalt.

Felen från onsdagens tidshoppning följer med in både lagtävlingen och den individuella tävlingen. Resultaten från onsdagens hoppning räknas om till fel och Sverige ligger på 3,59 fel, andraplacerade Tyskland har 4,77 fel och tredjeplacerade Schweiz har 5,47 fel.

Peder Fredricson har med sig 0,46 fel.

Resultatlista, individuellt

Resultatlista, lagtävlingen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden