Hoppning
1 september 2021 13:49

Svenskt i topp efter första EM-rundan

Hopp-EMDet blev en riktig smakstart för Sverige i den första EM-rundan. Peder Fredricson och Douglas Lindelöw var bland de tre snabbaste på gräsbanan i tyska Riesenbeck, där även lagkamraterna Rolf-Göran Bengtsson och Angelica Augustsson Zanotelli satte toppklassiga rundor. Med svenskarnas resultat leder Sverige just nu laghoppningen.

Svenskt i topp efter första EM-rundan
Douglas Lindelöw och Casquo Blue hade den tredje snabbaste tiden. Foto: Kim C Lundin

Första EM-rundan i tyska Riesenbeck var en tidshoppning som bjöd på en bana med 13 hinder och 16 språng, signerad Frank Rothenberger. Banan var teknisk och fylld med optiska svårigheter samt flera hinder som kunde trilla lätt med platta skållor.

Utmaningen var att rida tillräckligt snabbt för att hänga med i toppstriden, utan att riskera för mycket genom att få dyra nedslag. Ett nedslag resulterade nämligen i ett tidspåslag med fyra sekunder.

Angelica Augustsson Zanotelli gick ut först och satte en säker, men inte så snabb, felfri runda med Kalinka van de Nachtegaele som du kan se via SVT Play. 

Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W red både felfritt och snabbt, vilket placerade ekipaget bland topp fem. Kolla in hans runda via SVT Play.

Douglas Lindelöw gick ut som Sveriges tredje ryttare och fick till en riktig pangrunda med Casquo Blue. Ekipaget var snabbast i mål med tiden 73,99 sekunder och gick upp i ledningen. Sist ut för Sverige var Peder Fredricson som laddat om efter OS, denna gången med Catch Me Not S. Ekipaget levde upp till förväntningarna och putsade Douglas Lindelöws tid med en dryg sekund. Se Peder Fredricsons runda här. 

– Vi har fyra nollor och det är mycket, mycket bra. Hästarna har hoppat väldigt fint och ridningen har sett väldigt, väldigt bra ut, sa SVT:s expertkommentator Fredrik Jönsson efteråt.

– Det var en bra start för mig och för laget idag. Han kändes väldigt bra och verkade trivas bra med banan. Vi hade inte som mål att gå upp i ledning, vi ville hålla oss i täten men vi fick ett bra flyt. Vi kunde hålla en bra rytm och fick inte så många tillbakalägen, sa Peder Fredricson till SVT efter rundan.

Mot slutet lyckades hemmaryttaren David Will och C Vier putsa tiden ytterligare och gick i mål som dagens bästa ekipage med tiden 71,66 sekunder.

Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W slutade på plats 11 medan Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele stannade på plats 32.

Lagmässigt leder Sverige, tvåa är Tyskland och trea är just nu Schweiz.

Värt att notera är den unga grekiskan Ioli Mytilineou som satte en mycket fin felfri runda med hingsten Levis de Muze på sitt första seniormästerskap. Ioli Mytilineou är dotter till OS-ryttaren Hannah Mytilineou – och till familjens bas i Belgien flyttade nyligen den svenska topphingsten Casanova Hästak.

Dagens runda hade både betydelse för laget och det individuella kvalet. Under torsdagen rids den andra lagrundan ihop med fortsatt individuellt kval – och på fredagen gör de tio bästa lagen upp om medaljerna. På söndagen rider de 25 bästa ryttarna den individuella finalen.

Start- och resultatlistor.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden