Dressyr, Ponny
3 april 2018 19:00

Friends-gehänget i Hästhagen till Zelma Björk

SIHS-kvalKvalen till den prestigefyllda ponnyküren i Friends Arena pågår för fullt i landet. Vid påskhelgens tävlingar hos Hästhagen var det Zelma Björk som tog hem det åtråvärda gehänget.

Friends-gehänget i Hästhagen till Zelma Björk
Zelma Björk och Main tog hem Friends-gehänget hos Hästhagen. Foto: Privat

Hästhagens Ryttarförening arrangerade nationell ungdomsdressyr i dagarna fyra under påskhelgen. Ridsport har tidigare rapporterat om de främsta resultaten under de inledande dagarna.

Söndagens kürklass var även årets tredje kvaltävling till Sweden International Horse Show Ponny Kür som rids i Friends Arena under månadsskiftet november/december. Gehänget går till den främsta D-ponnyryttaren upp till 16 år, och det blev andraplacerade Zelma Björk på Maine (ASRP val f-04 e Verona’s Bo-Gi-Urbino, uppf Marianne Lundin). Zelma och Main var med 71,334 procent mycket goda tvåor i klassen efter 17-åriga Maja Svensson på Extrem.

Under måndagen fortsatte Zelma och Main i samma fina anda och slog till med personbästa i mästerskapspgrogrammet – totalt 71,441 procent och klar seger i klassen – andraplacerad blev Tindra Holmerts på B-ponnyn Monty med 70,856 procent.
– Zelma debuterade även sin andra ponny Montana i FEI-klasserna och der resulterade i två fjärdeplatser, berättar Zelmas mamma Ulrika Sparrhult Björk om den fina helgen i Hästhagen för Ridsport.

Zelma blir femton år i år och har ridit i Friends Arena en gång tidigare. Det var för två år sedan – då också med Maine – och de kom på tredje plats.
– Det är väl det vi räknar som det största ännu så länge, men det har gått bra i år och målet är att de får rida NM, säger Ulrika.

Måndagen bjöd även på fler dressyrsegrare i Hästhagen. I mästerskapsprogrammet för de äldre ryttarna glänste Mai Stensson och Very Fair (SWF hingst f-11 e Vermont-Wärnanäs Ulrik, uppf Maria Carlsson) i kategori C med hela 73,018 procent och solklar seger. I kategori D segrade Izabella Svärd på Heidehof’s Calypso (NL hingst f-09 e Kielshoop Honeyhill-Orchard d’Avranches, uppf T. Koopman) med 68,333 procent.

I mästerskapsprogrammet för juniorer stod Ellen Hedbys och Magic Lady (SWB sto f-03 e Last Liberty-Maraton, uppf Britt & Brage Sundström) som segrare med 67,157 procent, och den enda startande childrenryttaren Emilia Berglund Bergåkra red ihop 70,179 procent i sin klass med My Friend (SWB sto f-11 e Friendship-Troll, uppf Carina Edin & Stiven Wiklund).

B-ponnyryttarna red en LA:P0 och där segrade Ida Anderberg på Parcbedw The Distroyer (WSB val f-06 e Parvadean Double-U-Jay-Menai Furious, uppf J.E Jones) med 67,778 procent.

Resultat Hästhagen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-