Ponny
25 mars 2018 20:44

Mai Stensson och Very Fair slog knockout i Lillhagen

Ung talangStartfälten var relativt små i Lillhagen, men inte desto mindre utmärkte sig ett ekipage speciellt: Mai Stensson och Very Fair tog dubbla segrar i kategori C med dagens klart högsta procent.

Mai Stensson och Very Fair slog knockout i Lillhagen
Mai Stensson och blott 7-årige Very Fair tog dubbla segrar i Lillhagen. På bilden ses de vid tävlingarna hos Åstorporten för några veckor sedan. Foto: Privat

Under söndagen reds det nationell ponnydressyr vid Lillhagens Ridklubb. Bland alla fina ekipage var det ett ekipage som utmärkte sig något extra.

I kategori C vann nämligen Mai Stensson på den licensierade hingsten Very Fair (SWF f-11 e Vermont-Wärnanäs Ulrik, uppf Maria Carlsson) lagprogrammet med 71,429 procent, och mästerskapsprogrammet vann det också med 70,315 procent. Ekipaget sattes främst av samtliga domare i båda klasserna och segermarginalen till de båda tvåorna var stor.

Som den allra sista avkomman till Vermont RP 133 har Very Fair att brås på. Det är inte bara pappan som har enastående prestationsmeriter med bland annat två EM-starter och som dessutom har tilldelats Elit för sin säkra förärvning. Very Fairs mamma Fairy Love kommer ur den välkända syskonskaran med Wärnanäs Ulrik som pappa och Urbissa som mamma, där två av helsyskonen gått EM. Fairy Love har själv inte gått EM men har tävlats upp till FEI-klasser och har visat förärva sig mycket väl – förra året hade hon fyra avkommor med vid SM-tävlingarna på Hammarö.

Very Fair är bara sju år gammal och har debuterat i FEI-klasser detta år. Han har under sina unghästår gått från klarhet till klarhet – både som 5- och 6-åring vann han både ungponnyfianler och ungponnychampionat – då liksom nu riden av Mai Stensson.
– Han är otroligt snäll och okomplicerad, säger Mai om tävlingskamraten som hon haft sedan han var fyra år.
– Ville är alltid glad och positiv och vill göra rätt, därtill har han en otrolig talang för arbete och det rätt psyket. När man testar något nytt så förstår han allt på en gång.
– Dessutom växer han när han kommer in på banan och precis som jag så blir han väldigt fokuserad. Det är roligt att få känna det samspelet som man kan göra med honom, det är inte alla hästar man känner det med.

180325_maistenssonochveryfairslogknockoutilillhagen2
Very Fair med dagens rosettskörd från Lillhagen. Foto: Mai Stensson

Trots sina unga år är Very Fair redan kvalad till årets SM. Mai ser fram emot den tävlingen, och att sätta ihop en kür med honom.
– Jag har aldrig ridit en kür tidigare, förklarar Mai.

Framtidsplanen för den talangfulla hingsten på ett längre sikt är ännu oklart. Mai är för gammal för att tävla internationellt, och kanske blir det så att ägaren vill få ut hästen till en yngre ryttare så småningom. Eller så kanske han får verka mer i aveln.
– Det märks att han är hingst nu när det blir vår. I dag var han mer taggad än vanligt, säger Mai om tävlingen i Lillhagen.

I kategori D segrade Clara Tholén med Horshaga Pompom (SWF val f-05 e Star Kingdom-Rookery Full Flight, uppf Maud von Rosen) med 66,857 procent i lagprogrammet. Tvåa kom Kelly Nilsson på ridponnyhingsten Cartier RP 164 (ASRP f-05 e Deinhard B-Brillant, uppf T&R Börjesson), som i mästerskapsgroemmet tog hem segern med 68,378 procent.

I kategori B vann Maja Hansson och Moravikens Comet (ASRP val f-04 e Henfynyw Tywysog-Molstabergs Action Man, uppf Eva Djurberg) LA:P0 med 65,074 procent.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden