Ponny
18 juni 19:10

Här är de nya unga mästarna

Camino Royal, Taxman och Very Fair är årets segrare i ungponnyfinalerna i dressyr. De vann sina ålderskategorier på Hammarö under söndagen efter två tävlingsdagar.

Här är de nya unga mästarna
Tyskfödde Camino Royal vann ungpoonychampionatet för 4-åriga dressyrponnyer, riden av Moa Sundelöf.

SvRF:s Ungponnyfinaler i dressyr gick under helgen i samband med årets ponny-SM på Hammarö i Värmland och arrangerades av Ryttarsällskapet Grums.

Tolv ekipage kom till start i alla åldersgrupper, 4-, 5- och 6-åringar. Dömde gjorde Jan-Ove Olsson samt Madeleine Hertinge och Christina Strand. Högst procenttal från lördagens och söndagens omgångar gav seger.

4-åringarna visades i grupp om två och två enligt domarnas anvisningar. 

Högst bedömda 4-åring blev tyskfödde Camino Royal (ex Clooney N) med Moa Sundelöf från Wallstanäs Ryttarförening i sadeln. Han segrade i båda kvalen med de fina poängen 81,6 procent samt 80,6 procent. 

Camino Royal är inte på något sätt ovan som segrare då han redan förra året som 3-åring segrade i det tyska championatet. Eftersom han därmed är direktkvalad till årets unghästchampionat i Tyskland, är det nästa mål för den högresta och mycket rörliga valacken. Den sista helgen i augusti rids han dock av Elin Aspnäs i Tyskland. 

Lätt B för 5-åringarna
5-åringarna reds i Lätt B och bästa 5-åring blev den svarta valacken Taxman från AB Novitas, Uppsala. Han reds av Jasmine Jacobs som har haft honom för att utveckla ridningen och hjälpa till med försäljning av honom.

Taxman vann finalen för 5-åriga dressyrponnyer, riden av Jasmine Jacobs. Foto: Pernilla Hägg

Taxman är e Weltman och u welshstoet Capcoch Bonny. Detta sto har lärt alla systrarna Jacobs att rida samt även Anna som är dotter i ägarfamiljen Månsson. Det är familjen Månsson som står bakom AB Novitas.

Stoet har också lämnat ett helt gäng fina avkommor som gått bra på tävlingsbanorna, bland annat Jacobs Delicato som gått SM i dressyr.
– Nu hoppas vi att vi hittar någon seriöst satsande ryttare som vill köpa Taxman, så att även han får fortsätta på tävlingsbanorna, säger Sigrid Månsson.

Även Taxman segrade i båda kvalen och hade dryga 10 procent till godo på den andraplacerade 5-åringen.  

Very Fair bäst bland 6-åringarna
6-åringarna visades fram i Lätt A. Även om ridponnyhingsten Very Fair (licensierad welsh part bred) inte vann båda kvalen var han den som med liten marginal vann totalt.

Very Fair reds till seger i 6-åringarnas final av sin ständige partner Mai Stensson. Foto: Pernilla Hägg

Hela sin ungponnykarriär har han lotsats av Mai Stensson. Redan förra året vann han både Ungponnyfinaler och Ungponnychampionat. Very Fair är efter ridponnyhingsten Vermont och welshmodern Fairy Love. Hon har själv tävlat upp till FEI och hade denna helg i Hammarö hela fyra avkommor på plats – två i SM-klasser och två i ungponnyfinalerna. Uppfödare och ägare till Very Fair är Maria Carlsson från Dagstorp. 

Ett meetingpris delades ut till ryttaren av den ungponny som belönats med den enskilt högsta procenten. Nu visade det sig att det fanns två som fått 81,6 procent, men enligt statuterna skulle det då delas ut till den som fått högst procent under söndagen och det var andraplacerade 6-åringen Ditooh riden av Kelly Nilsson.

I morgon, måndag, avslutas dressyrfesten på Hammarö med SM-finaler i kategori B, C och D. 

Resultat

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar