Körning
15 september 2021 09:56
Ridsportplus

Full fart på köravslutning i Flyinge

KörningAllt från Sveriges mest välkända fyrspann till ambitiösa ungdomar med sina ponnyer. Det blev en härlig säsongsavslutning när Skånska Körsällskapet bjöd in till körtävling på Flyinge i helgen.

Full fart på köravslutning i Flyinge
Linda Wigren och Humlegårdens Gwen på väg mot seger i lätt A . Groomar gör Ewa Wigren. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Klasser från lokal lätt B till medelsvår lockade ett härligt mixat startfält med många fina körningar på Flyinge. Här kunde hemmapubliken också kolla in Joe-Joe, en stor brun valack med cool utstrålning som körs av veteranen Cecilia Qvarnström.

Hästen har inte varit så länge i Sverige men redan hunnit visa upp sig på tävling i Danmark. Dock mest som en början på att skapa rutin. I Flyinge gick han samtliga grenar, lugnt och fint och med en sjundeplats totalt. Förhoppningsvis blir han en värdig kollega till rutinerade Cicci. Det blir spännande nästa år.

Joe-Joe startade i Lokal lätt A, en klass som vanns av Ida Nyhrup med Wittstein II, en häst som gjort det mesta i sportkörningen, inte minst i fyrspannsklassen. Numera enbet alltså och Ida inledde med utmärkta 46, 00 i dressyr. Dagens bästa resultat i samtliga klasser. Seger även i maraton och även om det föll några bollar så var det ingen tvekan om totalsegern. Tvåa här var Teres Gustafsson med Isprins.

I medelsvår klass för ponnyekipage hade Anna Racking tagit med sig både Hardohoeves Marina och Landslysts Monette, welsh respektive new forest. Dubbelseger utan större problem och med god marginal till tredjeplacerade Helen Einarsson med Allgunnens Diesel.

Tävlingen gick över två dagar, dressyr och precisionskörning dag ett och sedan avslutningen med maraton där Patrick Strauss var dagens banbyggare.

2. Jana
Jana Thoren är på gång med nya parhästarna Jarno och Kerno. Foto: Eva Österlund
3.Åke
Åke Larsson och Sune ångar på mot totalsegern i den medelsvåra klassen för häst. Foto: Eva Österlund
4. Cecilia
Nöjda in i mål var Cecilia Qvarnström och groomen Magnus Kronberg. Nya stjärnskottet Joe-Joe kan bli något stort. Foto: Eva Österlund
5.fyrspann
Fyrspann på Flyinges tävling väckte uppmärksamhet. Anton Lundström håller koll på Sara Rosenblads körning. Foto: Eva Österlund

Fyrspann på gång

I medelsvår klass för häst lyckades Åke Larsson allra bäst mest tillsammans med Sune, nordsvensk brukshäst. Ekipaget har varit ute en hel del i år men nu var det äntligen deras tur att ta hem segern. Tvåa här var Pernilla Wigren och Geke Meike A.

Men fyrspannet då? Ja, det var ju Anton Lundströms fyra svarta shetlandsponnyer, den här gången körda av Sara Rosenblad. Team Lundström syns ju i alla härliga sammanhang med stor showpotential. På Flyinge kämpade de mot Annika Gudmundsson och henns parponnyer Cero och Flisan. Det var också Annika som vann kampen till slut men så härligt att också ha ett spann igång i tävlingen.

Svenska parkuskar är idag inte så många som för några år sedan. Medan landslagskuskarna var på VM, höll Jana Thoren och Peter Gerborn ställningarna hemmavid. Jana körde ju ett frieserpar för några år sedan men är nu tillbaka med två tuffa holländska gelderländer. En del misstag under Janas maraton runda den här gången men vad kan det bli av detta i framtiden?

Peter Gerborn vann parklassen den här gången med hästar där flera har ett förflutet hos fyrspannskusken Fredrik Persson. Ju fler som vill köra par desto bättre är det.

Inte ens det tuffa regnet kunde dämpa den goda tävlingsstämningen hos Skånska Körsällskapet. Här finns också spännande planer för framtiden. Ett Europamästerskap för ponnyekipage finns på agendan och mer kommer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden