Avelsnyheter
10 augusti 2020 11:14
Ridsportplus

Fürst Romancier – stor, vänlig och lite blyg superpappa

På voltenHan har blivit den mest framgångsrika hingsten i sin årgång vid unghäst-VM och han har lämnat mängder med framgångsrika avkommor. Men själv är Fürst Romancier väldigt mjuk och lite blyg – trots sin imponerande storlek med 174 centimeter i mankhöjd. Möt den stora, vänliga jätten, som får lov att ha en del egenheter för sig.

Fürst Romancier – stor, vänlig och lite blyg superpappa
Fürst Romancier blev tidigt framgångsrik. Foto: Nathalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som 5-åring blev Fürst Romancier den mest framgångsrika hingsten i sin årgång vid unghäst-VM i dressyr. Han kom fyra vid Bundeschampionat och fyra vid de tyska mästerskapen för unga hästar. Vid sitt hingsttest fick Fürst Romancier 9,0 och 9,5 för ridbarhet och grundgångarter.

Den värdefulla oldenburgstostammen 46/Edoste, som Fürst Romancier kommer  ur, har även lämnat Exupéry som vann Bundeschampionat och deltog vid EM, Landjuwel Gold som tog silver vid Bundeschampionat och GP-hästen Petit Prince som reds av Ellen Bontje i OS 1988.

Fuerstheinrich
Fürst Heinrich med Holga Finken, segrare i unghäst-VM i dressyr 2003. Foto: Privat

Fadern Fürst Heinrich blev segerhingst 2001, Oldenburgs ”Hauptprämien”-segrare 2002 och vann unghäst-VM i dressyr som 5-åring. Han lämnade 53 godkända söner, varav den mest kända är Fürstenball (ue Donnerhall). Morfar Blue Hors Romancier hade meriter i Prix S:t Georges och härstammar från den OS-meriterade Dodona-linjen (Rembrandt, Amon och Rubinstein).

Stora, vänliga jätten

I hingststallet hos Schockemöhle, där Fürst Romancier stått sedan han var ung, är han känd som en vänlig jätte, 174 cm på pappret, betydligt större enligt somliga. Han hålls i gång genom promenader vid hand, longering och lek i ridhuset minst tre gånger om dagen.

Barbara, som ansvarat för Fürst Romancier i sju år, beskriver honom som en väldigt mjuk och lite blyg hingst.
– Sin storlek till trots försöker han gärna gömma sig bakom mig när något är läskigt. Han är lätt att hantera och är aldrig krånglig i närheten av ston. Han går till och med i hage bredvid ston utan problem, säger Barbara.

_dsc7705
Fürst Romancier Foto: Nathalie Lindholm

Gillar att klia tungan

Istock-1142119394
Vattenmelon är Fürst Romanciers favorit. Foto: iStockphoto

Fürst Romancier älskar vattenmelon, men bara det röda köttet. Upptäcker han ens en liten gnutta vitt på melonskivan så spottar han ut den.
– Han älskar också när jag kliar honom på överläppen, då räcker han ut tungan så jag kan klia den också, säger hästskötaren Barbara.

Varje gång han promeneras till galoppbanan börjar Fürst Romancier med att rulla sig i sanden. Efteråt går han upp på bakbenen en gång och sedan promenerar han vidare, snäll som en hund. Hästskötaren Barbara har lärt sig rutinen och låter honom hållas.

Fakta

Fürst Romancier

_dsc7694
Framgångsrik avelshingst. Foto: Nathalie Lindholm

Född: 2004.

Stam: e Fürst Heinrich u Ronja e Blue Hors Romancier-Winston.

Uppfödare: Lothar Schulze.

Ägare: Paul Schockemöhle.

Mankhöjd: 174 cm.

Färg: Mörkbrun.

Avkommor: Fürst Romancier har ett trettiotal godkända söner och flera framgångsrika avkommor i sporten.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden