Hästägartips
2 juni 15:13
Ridsportplus

Gammal foderväxt effektiv mot mask

AlternativPå många håll i världen försöker man hitta alternativ till avmaskningsmedel, eftersom maskarna håller på att utveckla resistens mot flera verksamma substanser. I ett franskt försök har man nått viss framgång med en foderväxt, esparsett.

Gammal foderväxt effektiv mot mask
Esparsett verkade störa maskarna under flera olika skeden av livscykeln, visar studien. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Esparsett, Onobrychis viciifolia, är en gammal foderväxt som förr odlades allmänt i Europa. Växten innehåller tanniner och har i tidigare försök visat effekt på inälvsmask hos får, getter och kor.

I Frankrike beslöt man att testa det på hästar och gav de 17 försökshästarna pellets av esparsett. Ingen av hästarna hade avmaskats med konventionella avmaskningspreparat de senaste fyra månaderna.

Färre maskägg

Hästarna vägde i snitt 520 kg och fick lite olika mängd esparsettpellets. Bäst resultat uppnåddes med de hästar som fick cirka 1,7 kg per dag (tre gram ts/kg kroppsvikt), de hade färre maskägg av strongylider (liten blodmask) vid träckprov. Fodret antingen minskade antalet vuxna maskar eller påverkade deras fertilitet.

Det var stora individuella skillnader i EPG-talet (egg per gram) i träckproven från hästarna, vilket forskarna tillskrev att såväl immunförsvar som sammansättningen i tarmfloran kunde skilja mellan dem.

Stör ut maskarna

Esparsett verkade störa maskarna under flera olika skeden av livscykeln, till exempel var masklarverna från hästar som ätit esparsett mindre rörliga. Detta kan i sin tur innebära de inte kan infektera lika stora områden på betet.

Esparsett är en proteinrik ärtväxt, som kom till Europa på 1700-talet. Den var länge allmänt odlad, men under 1960- och 1970-talet blev den ersatt av olika gräsarter med högre avkastning.
Framtiden får utvisa om den kommer att odlas för sina parasitbekämpande egenskaper.

Källa: Inclusion of sainfoin in the diet might alter strongyle infection in naturally infected horses. P Grimm et al, Animals 2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden