Hoppning
28 mars 2020 09:30
Ridsportplus

Geir Gulliksen: ”Ålder är inget hinder”

Mogen ålderI Göteborg satte sig Ridsport ner med norska hoppstjärnan Geir Gulliksen för att prata om hur man håller formen vid 60 år. Två dagar senare vann han Europafinalen i världscupen, och visar att han blivit ännu bättre med åldern.

Geir Gulliksen: ”Ålder är inget hinder”
Geir Gulliksen överraskade rejält genom att ta sin första världscupseger i Göteborg. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Han är hetare än någonsin. Poäng i fyra av fem världscupstarter inför Göteborg. Men att hans livs första WC-seger låg i pipeline kunde vi förstås inte veta där vi satt med Geir Gulliksen i Riders lounge i Scandinavium.

  Du har ju hållit på jättelänge. Nu är du på topp. Vad har hänt?
  – För tre år sedan började jag rida i GCT i ett lag. Jag har alltid ridit på hög nivå men inte som nu. Jag får konkurrera med de bästa hela tiden, har höjt nivån. Och så har jag bra hästar, inga såna superstars, men bra.

  Du blir bättre medan andra i din ålder börjar tackla av. Är det mentalt?
  – Jag tror att ålder har att göra med om du har motor i huvudet. Jag har motor. Och entusiasm. Ålder är inget hinder för mig. Kroppsligt fungerar jag bra. Jag tränar och håller mig i form.

  Fakta

  Världsrekord?

  Geir Gulliksen har tillhört det norska landslaget i hoppning 44 år i sträck, vilket är norskt rekord. Är det även världsrekord?

  Hur håller du formen?
  – Med styrketräning, kondition och en sund livsstil. Jag har aldrig rökt, dricker väldigt lite alkohol. En del ryttare får betala för all den öl de druckit under 40 år. När du en gång kommer till kassan, måste du betala. Nu börjar några av oss att komma till kassan. Klart jag profiterar på att ha levt sunt.

  Yoga?
  – Inte än. Men det är en av de saker jag borde börja med. Japp, det ska bli nästa sak.

  Är du fortfarande lika hungrig?
  – Ja. Jag har alltid sagt, den dag det kvittar om jag blir diskad eller kommer i mål, när jag tappat nerven att göra det bra, då slutar jag med en gång. Eller blir rädd och börjar tänka på allt som kan hända.

  Du rider med väst. Fungerar det bra?
  – Man vänjer sig. Jag skadade mig i Hamburg för nio år sedan och fick blodpropp i lungorna. Efter det äter jag lite blodförtunnande medicin, västen är för att jag inte ska få inre blödningar. Ramlar jag av gör det mindre ont med väst. Better safe than sorry. Jag passar mig också för hästar som stannar och rider inte unga hästar, utsätter mig inte för onödig fara. Men så klart, det är alltid en risk.

  Jag tycker att du har utvecklat både teknik och stil. Har du jobbat medvetet med det?
  – Ja. Jag kan inte rida som Brash eller Ehning, har aldrig försökt att kopiera deras ridning. Jag försöker utveckla min stil, göra den bättre. Balans, position, etcetera. Jag studerar videor, gör små korrigeringar hela tiden, försöker vara väldigt ödmjuk. Jag snackade lite med Peder (Fredricson), han sa ”det är inget problem, du kan rida fort”. Det är lite skoj att jobba med de sakerna.

  Hur ser du på OS i Tokyo?
  – Norge har en individuell plats. Problemet är att olympiska kommittén säger att om vi ska skicka en man på 60 år ska han ha medaljchans.

  Har du medaljchans?
  – Ja, på rätt dag. Speciellt som det är nu med den individuella finalen i början. Det passar mina hästar bättre.

  De yngre ryttarna, tycker de att du är i vägen?
  – Det tror jag inte. Alla tycker väl att konkurrenterna är i vägen. Så visst vill de ta min plats. Men det hänger på resultatet. För mig och alla andra. Största konkurrensen har jag inom familjen.

  Du har inte lust att sluta och bara satsa på barnen?
  – Nej. Jag är väldigt glad att de lyckas bra. Men min karriär har inget med dem att göra.

  Fakta

  Geir Gulliksen

  Geir-gulliksen-1-191018-rt
  Geir Gulliksen Foto: Roland Thunholm

  Namn: Geir Gulliksen.

  Ålder: 60 år.

  Bor: Lier, Drammen.

  Familj: Hustru Elisabeth och de tävlande barnen Victoria, 28, och Johan Sebastian, 23.

  Ryttaridol: Ludger Beerbaum.

  Motto: ”Ge aldrig upp, allt är möjligt!”

  Meriter: Har representerat Norge i tre VM, två WC-finaler och ett OS.

  Rankning: Nr 125 på FEI:s rankningslista.

  Aktuell: Gjorde succé i Göteborg Horse Show där han vann söndagens världscuphoppning på ettriga valacken VDL Groep Quatro, (f -06 e Quaprice Bois Margot-Caletto I) och tog en biljett till WC-finalen i Las Vegas. Bjöd på extra dramatik och show genom att ramla av på prisutdelningen och glatt skämta om det. 

  Expandera

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden