Avelsnyheter
20 februari 2020 16:47

Glock´s Romanov avlivad

DödsfallDen 20-årige avels- och GP-hingsten Glock´s Romanov avlivades på torsdagen efter att ha behandlats för ”particular disease”, en speciell sjukdom, som bara blev värre. Hingstens ryttare Hans-Peter Minderhoud var med honom ända till slutet. ”Jag kommer att sakna honom så mycket.”
 

Glock´s Romanov avlivad
Andreas Helgstrand tävlade framgångsrikt på Romanov, här i Odense 2007 där de segrade i en Intermédiéreklass. Siste pilot i sadeln var Hans Peter Minderhoud som var med när hingsten slutade sina dagar på torsdagen. Bilden är från Sweden International Horse Show 2013. Foto: Roland Thunholm/Foto: Anna-Lena Bergqvist

Glock Horse Performance Center köpte Romanov från danska Blue Hors 2013.

Då hade hingsten redan stora framgångar bakom sig och hade de senaste 15 månaderna tävlats mycket framgångsrikt av holländske Edward Gal. Bara det i sig var stort, aldrig tidigare hade en icke dansk ryttare fått tävla en Blue hors-hingst.

Romanov född år 2000 är uppfödd av den kända tyska uppfödaren Harli Seifert och han är efter Rohdiamant-Grundstein II-Akzent II. Romanov har sex godkända helbröder undan modern Rumirell och ur stostammen kommer bland andra Couleur Rubin (Ludger Beerbaum), Rubin Royal (Hendrik Lochthowe), Conterno Grande (Marco Kutscher) och Oldenburgs Couleur Rouge.

Bästa dressyrhingst i flera länder

Romanov blev reservsegrare i Oldenburg 2002. 2004 blev han bästa dressyrhingst vid hingstpremieringen i Herning, året därpå bästa 5-åring i Danmark. 2008 vann han titeln VTV Sport stallion of the year.

Edward Gaal-romanov1 120419 Rt
Edward Gal är den förste icke dansk ryttare fått tävla en Blue hors-hingst. Här syns ekipaget i världscupfinalen i dressyr i ’s-Hertogenbosch 2012. Foto: Roland Thunholm

Danske Sune Hansen tävlade honom upp till Grand Prix och ekipaget hade stora framgångar, 2011 ingick de i det danska landslaget i dressyr. Året därpå fick Edward Gal ta över och det blev genast en framgångssaga; ekipaget tog fem top tre-placeringar i `s-Hertogenbosch (CDI4*), Rotterdam (CDI3*) och Odense (CDI-W).

2013 fick Hans-Peter Minderhoud ta över hingsten. Edward hade flera andra hästar att tävla medan Hans-Peters hästar hade dragits med skador till och från.

Insjuknade

Genom att ge honom Romanov säkrade sponsorn Glock ett starkt holländskt lag inför höstens EM, där laget sedan tog silver.
– Det är fruktansvärt sorgligt och samtidigt så vet man att det är det enda rätta, säger Hans-Peter Minderhoud.
– Romanov var en sådan speciell hingst. Fantastisk att rida och det är en underbar känsla att jag fick privilegiet att sitta i hans sadel. Jag kommer att sakna honom så mycket. Han var en häst med en sådan karaktär, en riktigt hingst och ändå kom han en så nära. Jag strök honom till det allra sista ögonblicket i dag och sa till honom att han kommer att bli bra och att vi kommer att mötas igen. Han somnade lugnt in och det var i alla fall en liten tröst för oss.

Vilken sjukdom Romanov led av går ägaren inte in på på sina sociala medier utan skriver bara att han behandlades av specialister men att sjukdomstillståndet bara förvärrades.

Framgångsrik även i aveln

Tillsammans med veterinärerna tvingades man då ta beslutet att befria hingsten från hans smärtor och avliva honom.

Romanov var inte bara framgångsrik som tävlingshäst. Han gjorde väldigt bra i från sig i avelns tjänst också.

Han blev en av de mest populära avelshingstarna i Danmark och är bland annat far till UVM-mästaren Hönnerups Driver 2009. Han har flera godkända söner där Skovens Rafael och Romeo antagligen är mest kända för de svenska uppfödarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden