Hästägartips
3 augusti 2017 15:55
Ridsportplus

Goda råd om ligghallar

En ligghall ger hästarna en torr, vindskyddad viloplats på vintern och skugga på sommaren. Tänk på placering, materialval och utformning innan du börjar bygga.

Goda råd om ligghallar
Det är mycket att tänka på vid bygge av en ligghall, bland annat placeringen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under den tid på året då gräset växer får hästar, enligt lagen, gå ute dygnet runt utan att ha tillgång till ligghall eller liknande. På vintern begränsas däremot tiden ute, om de inte har möjlighet att skydda sig mot vädret. 

    Detta är en anledning att bygga ett väderskydd åt hästarna i hagen – och erfarenhet visar att hästar ibland även uppskattar detta under sommaren.

    Torrt och högt läge
    Innan du sätter i gång med bygget finns det en hel del saker att fundera på.

    Ett av de allra viktigaste besluten gäller läget. För att få en bra funktion och för att hästarna ska vilja använda hallen, bör den ligga torrt och högt.

    Hästar gillar att ha uppsikt och det är därför bra att placera hallen så den inte har skog eller kullar som skymmer sikten.

    Tänk även på att hästarna gärna använder byggnaden som skydd även när de är utanför den. De kan hitta skydd från regn och blåst – eller få skugga även på utsidan om byggnaden är smart placerad.

    Stor öppning åt rätt håll
    Per Michanek är veterinären och galoppentusiasten som är känd för att ha sina fullblod utomhus året om. Han har dessutom skrivit boken ”Att bygga häststall” tillsammans med Michael Ventorp. Han betonar vikten av bra öppningar på ligghallen.
    – Det måste vara tillräckligt öppet. En avlång byggnad får gärna ha en helt öppen långsida.

    Hästarna vill hålla koll
    Öppningen får gärna vara åt söder, sydväst eller sydost. Då kan hästarna ligga och sola om vädret är fint. Men det viktigaste är nog att öppningen är mot gårdens aktivitetscentrum – hästarna vill ha koll på vad som händer. Vindriktningen spelar mindre roll.

    Det är lätt att inse att tre täta väggar och en helt öppen skapar andra problem – byggnaden kommer blåsa bort vid storm. Väggarna kan helt enkelt inte vara helt täta, de måste ha öppningar av något slag.

    Det enklaste är att lämna 20 procent av vägghöjden öppen mellan vägg och tak. Det ger också hästarna bra uppsikt över omgivningarna, även när de står inne i ligghallen.

    Per Michanek förklarar att detta är nödvändigt av flera skäl:
    – På vintern lägger sig snön bakom en tät vägg. Om vinden kan blåsa igenom ligghallen lägger sig inte snön. Dessutom ökar vind-tåligheten rejält om byggnaden släpper igenom lite vind.

    Materialvalet är viktigt
    Materialvalet i byggnaden är en annan viktig fråga. Per Michanek gillar inte plåt eftersom den lätt bucklas och det kan bli vassa, farliga kanter. Bäst är att välja ett träslag som hästarna inte gnager på, som ek eller lärk, eller att klä in utsatta ställen med något som skyddar men inte innebär skaderisk.

    Det finns minimimått för ligghallar i djurskyddsbestämmelserna, men i praktiken fungerar det ofta bäst ju större yta man har per djur.

    Om hästarna även ska äta inne i hallen går det åt större yta än om det bara är ett ställe att vila på.

    På sommaren finns det inget större behov av strö i ligghallen, då finns det bra liggplatser ute. På vintern kan många hästar tycka att det är skönt att komma in och vila i halm.

    Men Per Michanek betonar att det inte gäller alla individer.
    – Vi köper in en del galopphästar som tidigare stått på box. De går gärna in och ligger i halmen. Men de som vi fött upp själva och som alltid bott ute, sover gärna i snön. Det verkar finnas ett visst mått av inlärning där.

    Tänk på det här
    • Placera ligghallen torrt och högt.
    • Se till att den är väl ventilerad och att väggarna inte är täta.
    • Ha en eller flera stora öppningar, gärna en hel långsida.

    Vad säger lagen?
    • Din häst ska normalt sett dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.
    • Under den kalla årstiden (den tid då betestillväxt inte sker) får hästar hållas ute upp till 16 timmar per dygn utan tillgång till ligghall.
    • Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det. Den ska då också ha tillgång till en ligghall hela dygnet, som ger den skydd mot väder och vind, och en torr och ren liggplats.
    Källa: Jordbruksverket

    Den här artikeln var publicerad i Ridsport nr 14/2017 första gången. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden