Clinic
25 augusti 2022 19:19
Ridsportplus

GP-ryttaren Jennie Larsson: ”Islandshästryttarna sitter inte med handbromsen i”

InförTvå discipliner men grundarbetet är detsamma – det menar arrangören bakom Autumn inspiration clinic. De två disciplinerna islandshäst och dressyr kommer att mötas i en härlig mix.
– Vi hoppas att kunna bygga broar, säger landslagsmeriterade dressyrryttaren Jennie Larsson.

GP-ryttaren Jennie Larsson: ”Islandshästryttarna sitter inte med handbromsen i”
GP-ryttaren Jennie Larsson och islandhästprofilen Johanna Elgholm guidar publiken genom clinicen. Foto: Roland Thunholm / Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den 3 september arrangeras Autumn inspiration clinic. En clinic där grundridning med fokus på bärighet och lösgjordhet ska ligga i fokus, oavsett hästras och disciplin.

    Under dagen guidar dressyrryttaren Jennie Larsson och islandshästryttarna Johanna Elgholm och Matilda Rolf publiken genom två clinics med utgångsläge i grundridning.

    Agneta Rolf
    Agneta Rolf.

    De fick priset efter att ha presterat flest felfria rundor - fyra vardera - i årets nationshoppningar. Martin Fuchs, silvermedaljör på young rider-EM 2011, har gjort sina nollrundor med Principal medan Steve Guerdat har använt Jalisca Solier, Ferrari VI och Nino des Buissonnets.  Guerdat vann även priset 2009 skriver worldofshowjumping.

    – Tanken är inte att bara visa upp det perfekta, utan vi vill att det ska kännas hoppfullt och att man åker hem en stor dos inspiration. Därför kommer vi visa både unga hästar, hästar under utbildning och välutbildade hästar, säger Agneta Rolf som är en av arrangörerna.

    Jennie Larsson är Grand Prix-ryttare, beridare och har tidigare varit en del av dressyrlandslaget.

    – Många hästar man ser på clinics är nästintill ouppnåeliga, vi vill därför visa hästar som vem som helst har hemma i stallet så man kan känna igen sig och tänka ”det problemet har jag med min häst hemma”, säger Jenny Larsson som understryker att alla ryttare oavsett nivå kan ha nytta och få inspiration av dagen på Stormbacken stable.

    – Det känns som dressyrryttare och islandshästryttare varit så långt i från varandra, men jag tycker inte att vi är det. Det är hästar och vi behöver alla göra samma grundjobb innan vi specialiserar hästen. Vi måste alla jobba för lösgjordhet för att få en hållbar häst. Jag hoppas den här clinicen kan bygga broar mellan dressyrryttarna och islandshästryttarna, säger hon.

    Utöver tre nämnda ryttare får publiken även se dressyrryttarna Matilda Stymne och Kristina Swärd och islandshästryttaren Elise Harrysson äntra ridhuset. Dessutom kommer det arrangeras saluhästvisning i lunchpausen, konstutställning och flera utställare kommer vara på plats.

    Historien bakom

    Familjen Rolf tröttnade på att ha sina hästar uppstallade på olika håll i Stockholm och en hästgård i närheten av huvudstaden är allt annat än en billig historia. Till slut hittade familjen ett hus med tillhörande åtta hektar mark och de bestämde sig för att bygga upp sin egen hästgård i Ösmo, Nynäshamn.

    2018 flyttade de första hästarna in på Stormbacken Stable. Anläggningen drivs av familjen med Agneta Rolf i spetsen, tidigare landslagsledare för islandshästlandslaget. Dottern Matilda Rolf som länge red i islandshästlandslaget och bland annat två VM och tre NM på meritlistan är också högst delaktig i verksamheten.

    Islandshästryttarna är ofta väldigt enkla att undervisa

    2014 köpte Agneta Rolf sin första dressyrhäst och det var på den vägen dressyrryttaren Jennie Larsson kom in i familjens liv och även blev inackorderad. Efter att ha undervisat elever på Stormbacken ville nämligen Jennie Larsson flytta sina hästar till anläggningen. I dag har hon tre hästar i stallet på Stormbacken.
    – Jag bor dessutom väldigt nära. Sen är det ett jättefint ridhus, jättefint stall och hagarna ska vi inte tala om – de är så bra, säger hon.

    Utöver sina tidigare elever så började hon även undervisa islandshästekipage.
    – Islandshästryttarna är ofta väldigt enkla att undervisa, de sitter inte med handbromsen i. Ju fler duktiga islandshästekipage jag ser desto mer inspirerad blir jag. Islandshästar är jäkligt bra hästar! Jag är superglad och evigt tacksam över att jag får stå här och vara en del av det här härliga gänget, säger Jennie Larsson och lägger till:
    – Oavsett hästras eller disciplin är det alltid inspirerande att se bra ridning och duktiga ryttare. Vi går mot en mörkare årstid och det är perfekt att ladda upp med lite inspiration.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden