Sverige
24 juni 10:30
Ridsportplus

Grimmor orsakar många skador

ForskningTillverkningen av grimmor behöver en översyn. Det anser den brittiska forskaren David Marlin, som har studerat hur grimmor används och om de orsakar skador på hästar och människor.

Grimmor orsakar många skador
Grimmorna behöver bli säkrare, anser en brittisk forskare. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I en brittisk undersökning har doktor David Marlin och hans kollegor visat att 31 procent av över 5500 personer varit med om att hästen skadat sig på grimman.

– Trots att grimmor hör till den allra vanligaste utrustningen vid hantering av hästar, finns det knappt någon samlad information alls om hur de används eller vilka skaderisker de kan innebära för hästar och människor, säger David Marlin i studien.

Undersökningen gick till så att 5 615 personer – de flesta tävlings- eller fritidsryttare – besvarade en enkät med 19 frågor kring grimmor och hur de användes i vardagen. Huvudparten av de svarande  använde grimma på hästarna flera gånger dagligen, oftast korta perioder vid rykt, sadling, när hästen leddes till och från hage samt vid transport.

Även människor skadas

Vid 15 procent av de tillfällen då hästar skadade sig, skadades även någon människa.

– Användning av säkerhetsgrimmor i läder eller syntetmaterial minskade skaderisken, jämfört med vanliga grimmor i samma material. Men vi kunde notera att bara 20 procent av personerna i undersökningen använde säkerhetsgrimma.

För hästarnas del handlade skadorna mest om mindre blessyrer som sår och skavsår, men 134 av dem fick en fraktur. Forskarna anser att den höga frekvensen skador orsakade av grimmor är oroande, särskilt som hästarna var uppbundna i 70 procent av skadetillfällena.

Det framstod också att det inte finns någon standardiserad tillverkningsguide för grimmor vad gäller passform, livslängd eller information om säkerhetsstandard för grimmor som inkluderar brytpunkten för materialet och kraften i säkerhetsspärrar.

– Vår undersökning visar att det behövs en standard för grimmornas utformning och säkerhetsdetaljer, menar David Marlin. Detta uttryckte även de ryttare och hästägare som besvarade frågorna.

Studien publicerades i Equine Veterinary Education den 3 maj 2021. Den heter: An online survey of equestrian headcollar use and safety, D J Marlin, J M Williams, K J Pickles.

Läs mer om undersökningen på David Marlins hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden