Dressyr, Ponny
29 mars 2019 16:01
Ridsportplus

Guldponnyn Monty till Stall André

Välmeriterad läromästareDen framgångsrika dressyrponnyn Monty har fått en ny ryttare. Efter ett flertal mästerskapsmedaljer tillsamans med Tindra Holmertz är det nu Pernilla André Hokfelts dotter, den 10-åriga Tilda Hokfelt, som tar över tyglarna på hingsten.

Guldponnyn Monty till Stall André
Efter många framgångsrika år med NM- och SM-medaljer har Tindra Holmertz lämnat över Monty till Tilda Hokfelt. Foto: Privat/Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För snart två månader sedan skrev Ridsport om Tindra Holmertz debutseger med sin nya ponny Brave Heart (läs artikeln här). I artikeln berättade Tindra att hon började bli för lång för ridponnyhingsten Monty (ASRP f-04 e Vermont-Carneval II, uppf Ann-Charlotte Larsson), som hon ridit och tävlat oerhört framgångsrikt i drygt sex år. Tindra och Monty har under ett antal år totalt dominerat dressyrklasserna i kategori B, och förra året tävlades Monty som C-ponny med ett SM-brons som resultat. Tindra och Monty deltog även i laget som tog guld vid NM i Norge förra året.

En som läste det här reportaget om att Tindra blivit för lång för Monty var dressyrryttaren och A-tränaren Pernilla André Hokfelt, som tillsammans med sin mamma Kerstin André driver Stall André utanför Lund.
– Jag följer inte ponnydressyren så väldigt mycket, men Monty känner jag till, berättar Pernilla för Ridsport.
– När jag själv red ponny tävlade jag ofta på samma tävlingar som Marie Lundin, som red Montys farmor Ballerina.

180423_montytavlarsomcponny
Tindra Holmertz och Monty har tagit hem många segrar genom åren. Foto: Privat

Tiden var mogen att släppa Monty

Det är Marie Lundins mamma Marianne Lundin som äger Monty, och som dessutom fött upp Montys pappa Vermont. Även om Pernilla aldrig sett Monty i verkligheten, föddes en tanke hos henne att det kanske skulle kunna vara en ponny till hennes dotter Tilda Hokfelt. Hon tog kontakt med familjen Holmertz för att höra hur det var tänkt med Monty.
– De hade väl insett att Tindra var för lång och att tiden var mogen att släppa honom ifrån sig, även om det förstås var svårt för Tindra som haft honom så lång tid.

Eftersom Montys ägare Marianne Lundin vill att hingsten ska verka i aveln, fanns det en del praktiska detaljer att lösa först. Men efter att tycke uppstått efter provridning och det löst sig med seminstation, så var det klart att Monty skulle flytta hem till Stall André.
– Jag hade aldrig sett honom live innan, men han var fin och trevlig och han har härliga gångarter – han är som en stor häst i miniatyr.
– För Tilda är det en fantastisk chans att lära sig få rida på en så här riktigt bra ponny.

190329_tildamonty
10-åriga Tilda Hokfelt har fått chansen att lära sig rida ordentligt på en riktigt välmeriterad ponny. Foto: Privat

Tilda och Monty ska nu så sakta få lära känna varandra, och det finns ingen press på att de ska ut och tävla.
– Nej det är viktigt att de börjar försiktigt nu i början.
– Vi vet ju inte heller hur hingstig han kommer bli nu när han ska börja betäcka igen, vi har många ston i stallet så det kan säkert sätta igång känslorna.

Hästfamilj i fem generationer

Familjen André är en hästfamilj i flera generationer. Förutom Pernilla och Kerstin som båda är A-tränare i dressyr, berättar Pernilla att hennes mormor red till hon var 75 år gammal. Däremot tävlade hon inte.
– Nej på den tiden tävlade inte kvinnor, säger Pernilla.
Även Kerstins morfar sysslade med hästar och avel, så Tilda är femte generationen hästmänniska i familjen André.
– Hon har alltid varit med i stallet, men vi sätter ingen press på henne. I den här sporten måste man vilja själv, det är viktigt att drivet och viljan finns för att lyckas.

Totalhopeimg_7090
Pernilla André Hokfelt är en mycket välmeriterad ryttare- och tränare. Här ses hon tillsammans med Total Hope vid fjolårets unghäst-VM i Holland. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Tilda har haft en egen welsh mountainponny sedan hon var sex år gammal. På den 118 centimeter höga ponnyn har hon tävlat lätta klasser i både dressyr och hoppning.
– Det är en riktig super-läromästare som Tilda mest hoppar med, hon hopptränar med honom en gång i veckan.
Utöver sin lilla B-ponny rider Tilda även en del av stallets stora hästar, men nu med en ny välmeriterad B-ponny i stallet kommer det bli något helt annat.
– Allt blir så mycket roligare med en riktigt fin ponny, Tilda tycker det är ”wow”, säger Pernilla, men tillägger också att de redan upptäckt att Monty också kräver en bra ridning.

190329_pernillaandrefunnyboy_charlottekulneff
Vid ponny-SM i Vetlanda vann Pernilla André guld på welshponnyn Funny Boy. En ponny hon själv tycker att Monty är väldigt lik. Foto: Charlotte Kulneff

Pernilla vann själv SM på B-ponny

Pernilla har själv haft fina framgångar på B-ponny. 1988 vann hon SM i dressyr på Funny Boy (SWF hingst f-72 e Coed Coch Berwynedd-Stoatley Pride II, uppf Hans Maur).
– Något som är extra roligt är att Monty är så lik honom, säger Pernilla.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden