Avelsnyheter
9 mars 2018 08:06
Ridsportplus

Gustaf Johansson: ”Lägg mer tyngd på 3-åringarnas härstamning”

BruksprovetTvå av tre visade hingstar uppfödda av Gustaf Johansson blev godkända vid årets bruksprov. Trots den starka utdelningen kan Gustaf så här i efterhand känna sig lite besviken över att hans 3-åriga Dante Weltino-son inte blev godkänd - och Gustaf vill gärna se att domarna lägger mer tyngd på 3-åringarnas härstamning i framtiden i stället för att bara titta på siffrorna.

Gustaf Johansson: ”Lägg mer tyngd på 3-åringarnas härstamning”
Gustaf Johansson visade tre hingstar vid årets bruksprov. Här med 3-åringen Dantes Vincero GJ som inte blev godkänd. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid bruksprovet visades tre hingstar uppfödda av Gustaf Johansson GJ Dressage i halländska Hyltebruk. Två av hans uppfödningar blev dessutom godkända, vilket Gustaf som svensk uppfödare var ensam om vid detta bruksprov (tyska Gestüt Lewitz klådde dock Gustaf på antalet godkända uppfödningar denna gång då de hade fyra uppfödningar som blev godkända).

    Gustaf visade själv alla tre hingstar vid hand, och det var två av hans sålda uppfödningar som blev godkända – båda 5-åringar: Shizeido GJ (SWB e Sezuan u Zalsa (F.2) e Danzas-Bellini) som Gustaf sålde redan som föl till Madelene Engelke, och Americano GJ (SWB e Black Coffee u Verole e Obelisk-Ferro) som Gustaf sålde som 2-åring till Elise Fredriksson & MG Dressage AB.

    Nu när det gått några dagar har Gustaf hunnit landa efter bruksprovet. Ett arrangemang som ha tycker att SWB ska ha en stor eloge för.
    – Det var välarrangerat, man höll hålltiderna bra, personalen var tillmötesgående och gick alltid att få tag på och det var en stor fördel att vi gick stå i stostallet och slapp gå en kilometer i snön, berömmer Gustaf.
    – Det var också jättebra att domarnas muntliga omdömen var tillbaka – det blir mer publikt och lättare att förstå då.

    Däremot är Gustaf inte bara positiv över resultatet på bruksprovet.
    – Jag var jätteglad där på Flyinge när jag visade tre uppfödningar och två klarade sig, men nu efteråt kan jag känna mig lite besviken på att 3-åringen inte gick igenom.

    Den 3-åriga hingsten var Dantes Vincero GJ (SWB e Dante Weltino OLD u Queen of the Meadow (23) e Chapman-Ganeso) som Gustaf själv fortfarande äger.
    – Jag tycker man för 3-åringarna ska lägga mer tyngd på härstamningen, menar Gustaf, som relativt tidigt valde att använda Dante Vinceros pappa Dante Weltino OLD – idag mycket framgångsrik under Therese Nilshagen med bland annat lag-bronset från EM som en av många fina meriter.
    – Jag blev tipsad av Therese redan när han var sex år om att jag borde använda honom, ”han är så fin” sade Therese till mig redan då.

    Viktigt med en Dante Weltino-son i aveln

    Dante Vincero är en av relativt få Dante Weltino-avkommor som finns i landet.
    – Med tanke på att Dante Weltino inte används i aveln i år känns det ännu viktigare att det skulle godkännas en son efter honom.
    Och det här att titta extra mycket på 3-åringarnas härstamning och inte bara gå på matematiken är något som Gustaf inte bara säger om sin egen hingst.
    – Det var Brinks hingst också, den efter Escolar, där borde man ha tänkt lite större – som vilka blodslinjer behöver vi i Sverige?
    – Nu godkändes i stället en 3-åring efter Vivaldi – som redan har två söner i landet, säger Gustaf lite uppgivet.

    Gustaf är dock väl medveten om att alla blodslinjer finns att få tag på genom importhingstar, men menar att det blir smidigare om de attraktiva hingstarna får godkända söner i Sverige.
    – Det är en omständigare process med importhingstarna och det blir dyrare för stoägarna att använda dem.

    Dante Vincero fick hur som helst jättefina omdömen berättar Gustaf, men domarna tyckte han var lite outvecklad. Gustaf håller med om att bruksprovet låg lite väl tidigt på året för hingstens skull.
    – Hingstarna är ju inte ens tre år, han är bara två och ett halvt år, och han kom in från lösdriften i november. Men jag vill inte börja rida in hingstarna redan i juli månad, förklarar Gustaf.

    Nu får Dante Vincero några extra månader på sig innan han visas igen. Om Gustafs planer går i lås kommer hingsten att visas på Oldenburg-premieringarna i Tyskland i april.
    – Det är lite mot mina principer för jag har alltid varit lojal mot mitt förbund, men nu när möjligheten finns att kunna använda honom redan i år på ettsto-licens så tar jag den, förklarar Gustaf.

    Tre godkända uppfödningar

    Trots att Gustaf bara avlat i större omfattning sedan 2011 har han hunnit bli en riktig veteran i bruksprovssammanhang. Förutom Shizeido GJ och Americano GJ har Gustaf ytterligare en uppfödning som blivit godkänd tidigare: Mr Vain GJ 1324 (SWB f-13 e Diarado u La Chazzi Rose (40) e Lavirco). När man tittar på de här tre hingstarnas härstamningar ser man dock inte något släktskap hos dem.
    – Det stämmer, de kommer ur helt olika stolinjer och det känns extra roligt för mig som uppfödare, säger Gustaf.
    – Det är många framgångsrika uppfödare som bara avlar på en stostam – de har börjat med ett sto som visat sig producera flera bra avkommor.
    – Här har jag handplockat stona och lagt på hingstar som jag av olika anledningar har trott passar dem bra, och jag får väl slå mig själv lite på bröstet för det har ju visat sig fungera, säger Gustaf och låter både glad och stolt.

    Dessutom avslöjar Gustaf att han varit mycket kräsen med sitt stomaterial genom åren.
    – Även om jag älskar mina hästar så har jag bytt ut flera ston sedan jag började min avel för sju år sedan.
    – Om ett sto inte kan leverera toppavkommor så säljer jag henne, och får hon ett stoföl som är bättre än henne så behåller jag det i stället, säger Gustaf.

    En röd tråd som löper hos Gustaf är dessutom att använda sig av minst en beprövad individ när han väljer hingst till sitt sto. Ett välmeriterat sto kan han lägga en ung hingst på, men ett sto som han inte vet så mycket om – oavsett om hon är ung eller om hon inte fått så många avkommor tidigare – tar Gustaf helst en välbeprövad hingst på.

    Samtidigt berättar Gustaf att han också går jättemycket på känsla när han väljer hingst.
    – Jag måste tycka om hingsten och tro på den, och få en känsla för kombinationen, förklarar han.
    Som med Sezuan – Gustaf berättar hur han fastnade för hingsten när han såg en video på honom som 3-åring.
    – Jag tänkte att jag bara måste vara med på det här tåget, säger Gustaf, som nu har fött upp den godkända Sezuan-sonen Shizeido GJ.
    – Dessutom är jag väldigt noga med hingstarnas härstamning, även yngre hingstar måste ha prestation i stammen – det är ointressant om man tar individer som bara har egna meriter där far och morfar inte har tävlat.

    Ny chans nästa år

    Nästa år kommer Gustaf att ge Dantes Vincero en ny chans vid bruksprovet igen, och då hoppas han att det finns mer folk på läktaren.
    – Det är konstigt att det inte kommer mer publik – är man insatt och intresserad av avel är bruksprovet en given plats att vara på.
    – Man får se hingsten i så många moment, både vid hand, i lösgalopp och under både egen ryttare och testryttare. Det är ett tillfälle som aldrig kommer igen och man får se flera hingstar som ändrar sig när testryttaren kommer upp på ryggen.
    – Jag rekommenderar verkligen alla intresserade att ta sig dit.

    Något annat som Gustaf rekommenderar är att härstamningspoängen som domarna ger vid bruksprovet ska fördelas lite tydligare.
    – I dag känns det som de delas ut lite godtyckligt, som att det är en siffra för domarna att använda om de vill höja upp eller sänka ned hingsten.
    – Jag skulle vilja se ett bättre underlag på siffrorna, och att det fanns ett färdigt poängsystem som gjorde att jag som hingstägare skulle kunna räkna ut härstamningspoängen själv innan.
    – Det skulle bli mycket bättre både för hingstägare och publik om man kunde förbättra det systemet och ge mer förklaring till poängen, avslutar Gustaf.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden