Distansritt
19 september 2020 20:36
Ridsportplus

Hadari starkast på Rökullaritten

NationelltSvenska mästarna i distansritt från 2019, Hadari ox och Kjell Westerback, levde upp till favoritskapet när Rökullaritten i Småland, som arrangerat distansrittstävlingar sedan 1991, avgjordes under lördagen.

Hadari starkast på Rökullaritten
Hadari ox och Kjell Westerback. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit många inställda distansritter runtom i världen, varav tolv i Sverige detta år, men med hjälp av anpassade coronarestriktioner och minimalt med funktionärer och grooms har man efter sommaren ändå kunnat genomföra några distansritter i Sverige. Bland annat alla tre SM.

En av de äldsta distansritterna, Göingeritten i norra Skåne, kunde flytta sin traditionella vårtävling till den 3 oktober. Rutinerade Dackeritten i Växjö, som hade tänkt att ha ett uppehåll i år, fick stöd av FEI för att sent genomföra en internationell enstjärnig distansritt på 100 km den 1 november. Ett utmärkt initiativ för att hjälpa främst skandinaviska distansryttare att kunna kvala till EM och VM utan att behöva åka ned i coronaansträngda Europa.

Tekniskt utmanande

Rökullaritten utanför Mariannelund med banor på båda sidor av hårt trafikerade riksväg 40 i Kalmar län, är en tekniskt utmanande och rikt kuperad bana med både skog, grusvägar och lite asfalt som snirklar sig ram med flera vägbyten. I år med tolv starter i huvudklassen på 80 km och med två landslagsekipage.

Som vanligt tre sträckor på 34, 25 och 19 km och i vetgate 1 hade en trio inom 42 sekunder tagit ett grepp med runt 4 minuter på de närmast andra. Det var Hadari ox/Kjell Westerback, Amiara ox/Annina Riikonen och My Kanel el Hamy ox/Zandra Lagerbäck som alla hade max tre minuters återhämtning medan de närmast bakom behövde mellan 6 och 8 minuter innan klockan stoppades för veterinär pulskoll. Veterinärerna uteslöt två ekipage i vetgate 1 för gait (hälta/rörelsestörning) och differensen mellan tät och kö var 46 minuter.

Ny trio

I vetgate 2 sprack tättrion när Kanel utesluts för gait och Deres ox med lånejockey Sarah Fridén ser till att tättrion fortfarande är en trio. Differensen till de övriga  var 8 minuter upp till en bit över 2 tim.

Landslagsekipaget i spetsgruppen Kjell Westerback gav Hadari order om en tempohöjning till 17,18 km/tim på sista sträckans19 km, och det blev en säker seger på 4.57,39 tim/15,72 km/tim över full distans.

Veterinären Annina Riikonen från Gamleby med egenuppfödda 9-åringen Amiara ox blev tvåa med tiden 5.05,35 tim/15,31 km/tim i deras tredje tävlingsstart och debut på 80 km i distansritt.

Både Kjell och Annina tävlar för arrangörsklubben Tjust Distans och hade bara några enstaka mil hem. Betydligt längre hem hade Sarah Fridén från Mora som lotsade in landslagsryttaren Annelie Erikssons Deres för andra gången till en tredjeplats på 5.06,20 tim/15,28/km/tim.

Ermelo nästa

Det är nio svenska distansryttare som är anmälda till den stora internationella distansritten i Ermelo, Holland, den 2 och 3 oktober. Ermelo har genom åren varit en populär distansritt för svenska distansrittsekipage att försöka genomföra genom åren. I år är det fyra seniorekipage på CEI***160 km och ett på CEI**120 km den 2/10. Dagen efter är det fyra YR-ekipage från landslaget som ska testa formen på CEI**120 km med enbart YR-ekipage. Tyvärr krockar Ermelo i detta coronaår med svenska Göingeritten.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden