Sverige
8 oktober 2018 11:00
Ridsportplus

Halm som dekoration rör upp starka känslor

HalloweenfirandeFlera djurägare är upprörda över att 700 halmbalar använts som dekoration på Gröna Lund inför det kommande halloweenfirandet. "Vi visste att det skulle komma frågor", säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius.

Halm som dekoration rör upp starka känslor
Gröna Lunds informationschef Annika Troselius var beredd på att nöjesparken skulle få kritik när de använde 700 halmbalar som dekoration. Foto: Ann-Sofi Hjärn/Marie-Therese Karlberg/Gröna Lund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett inägg från Military Work Sverige på Instagram har rört upp starka känslor på nätet. I inlägget sitter poserar ett gäng arbetare från Military Work på ett stort antal halmbalar, och berättar att de under veckan hjälpt ett företag med dekoren till Gröna Lunds halloweenfirande. Inledningsvis stod det i inlägget att 700 höbalar spridits ut som dekoration, och även om informationen senare korrigerades till halmbalar är djurägarna inte nådiga i sina kommentarer.

”Hur tänker man med årets extrema torka och foderbrist??!! Idiotiskt”, ”Bra prioritering! Verkligen!! Viktigare med dekor än att ge djuren mat. Vidrigt”, ”Snacka om att bara se till sig själva. Fattar ni inte hur mycket foder detta kunde gett istället för att bara ligga ute och fördärvas”, ”Det här är bara så fruktansvärt vidrigt” och ”Djuren även ha strö att stå på. Det har ni tagit som dekoration. Det är bara för patetiskt”, är några av de hårda kommentarerna som fälls i inlägget.

Military Work kontrollerade efter kritiken mot inlägget vad halmen skulle användas till efter firandet, och uppdaterade texten om att den efteråt skulle doneras till några hästgårdar. Även Gröna Lund ger sig in i diskussionen och vill reda ut några frågor i inlägget, där de försäkrar att det är halm som används och att de har förståelse för att många har frågor om hur man ändå kan använda halm som dekoration ett år när det råder foderbrist i landet.

Halloweendekorationen har planerats ett år

Gröna Lunds informationschef Annika Troselius berättar för Ridsport att halmen är svensk och kommer från en hästgård utanför Vallentuna. Att halm används ett år som detta beror på att designplanerna sätts tidigt.
– Halloween planerar vi ett år framöver, berättar Annika.

Informationen om årets mindre skördar och att hö är en bristvara har inte undgått Gröna Lund. Annika säger att de varit noga med att köpa in halm som inte har gått att använda som foder.
– Det vi köpt in är halm som inte kan användas som foder.
– Vår plan är att ta hand om halmen efteråt, torka den och skänka den till en gård som kan ha användning för den.

Att det skulle bli diskussioner kring användandet av halm som dekoration i år var Annika beredd på.
– Vi visste att det skulle komma frågor från folk som är upprörda och vi är öppna med att besvara dem. Vad vi däremot inte var beredda på var att tredje part skulle komma med information som inte stämmer, säger Annika och menar inlägget från Military Work där det skrevs att Gröna Lund dekorerat med hö, något som Annika tydligt vill dementera.
– Alla som kommer hit kommer kunna se att det inte är höbalar som vi använt.

Oklart med nästa års dekoration

Om det kommer att användas halm till nästa års halloweenfirande på Gröna Lund är inte klart ännu.
– Men vi lyssnar alltid på vad gästerna tycker och tänker, säger Annika och låter svaret på frågan vara öppen.

Här kan du se inlägget på Instagram som rört upp mångas känslor:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden