Avelsnyheter
22 januari 15:42

Här är SWB:s nya avelsindex

BeräkningarNu är SWB:s avelsindex för både hingstar och ston 2019 klara och publicerade. Läs om vilka hingstar som toppar och hur du kan söka reda på ston.

Här är SWB:s nya avelsindex
Rolf-Göran Bengtsson och Casall. Hingsten finns med bland de främsta i avelsindexet för 2019. ArkivFoto: Roland Thunholm

Nu har SWB publicerat de nya avelsindexen för 2019.

Det handlar om index för både avelshingstar och ston samt testresultat från förra årets unghästtester som nu är klara. Avelsindexen anger med siffror hur hingstar och ston förväntas att förärva sig och är alltså ingen utmärkelse likt avelsvärdering.

SWB ser regelbundet över metoder, modeller och den information som används vid skattningen av avelsindex tillsammans med SLU.

Ston är nu sökbara i blup.se där det går att se deras avelsindex.

SWB publicerar värderande avelsindex och beskrivande avelsindex. Värderande index får hingstar med minst tio bedömda avkommor vid unghästbedömningar. När det gäller ston ska de ha minst en avkomma bedömd vid SWB:s unghästbedömningar, ha resultat från tävling på lägst regional nivå med ryttare och/eller själva blivit bedömda eller tävlat på lägst regional nivå.

25 nya hingstar

I år är det 25 hingstar som får värderande avelsindex publicerade för första gången, 13 av dem är hopphingstar tolv är dressyrhingstar.

Det finns också särskilda listor för hingstar med avkommor födda 2009 och senare. På hoppsidan toppas denna lista av Ci Ci Senjor Ask, som ligger elva totalt bland annat hopphingstar, medan Bordeaux ligger i topp bland dressyrhingstarna.

Sverigekändisar på listan

Hela listan för hopphingstar toppas av Baloubet du Rouet med ett hoppindex på 164, tvåa är Stakkato med 160 och Diarado är trea med 155.

Värt att nämna är att Sverigekändisarna Cardento och Casall är fyra respektive femma.

Listan med dressyrhingstar toppas av Johnson med ett index på 160, därefter kommer De Noir och Quaterback med 159.

Läs mer om årets avelsindex hos SWB

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden