Fälttävlan
1 oktober 2018 10:48

Hässleholms vinnarlag – rena rama familjeaffären

GuldmedaljörerFar och dotter och två systrar - Hässleholms guldlag i fälttävlan var till stora delar en familjeaffär. "Det är fantastiskt med en idrott där man kan tävla mot och tillsammans med sin dotter på lika villkor", säger Jon Andersen som red i laget tillsammans med sin dotter Alice.

Hässleholms vinnarlag – rena rama familjeaffären
Hässleholms guldlag bestod av Filippa Andersson/Special Snaps, Elvira Rosenberg/Avalon, Martina Andersson/Dupicor, Jon Andersen/Freddie Mercury och Alice Andersen/Lavendel. Foto: Privat

Hässleholms Hästsportförenings guldlag i lag-SM kan på flera sätt kallas en familjeaffär. Laget bestod av far och dotter genom Jon och Alice Andersen, samt systrarna Martina och Filippa Andersson – vars mamma Annika Andersson är lagledare.
– Och så har vi ”outsidern” Elvira Rosenberg med i laget som faktiskt inte är släkt med någon av oss, säger en glad Jon Andersen till Ridsport.

För Jons del var det första gången han fick stå överst på prispallen. Sedan tidigare har han två lagsilver, och från ponnytiden har han några individuella brons.
– Det var väldigt roligt och en fantastisk känsla att man inte är för gammal för det här, säger Jon.
– Och det är fantastiskt med en idrott där man kan tävla mot och tillsammans med sin dotter på lika villkor.

SM-tävlingarna tyckte Jon var välorganiserade och välstrukturerade, och att det var roligt med så många startande.
– Arrangören har klarat av det här jättearrangemanget med bravur, säger Jon.
– Jag tror det var 16 placerade i den enstjärniga klassen så det var stora startfält.

En avancerad hobby

Ridningen och tävlandet engagerar hela familjen Andersen, även om mamma Ingrid numera mest fokuserar på träning efter en olycka. Jon berättar att det var på hästryggen de träffades, men även om hästarna och tävlandet är deras livsstil har de även andra sysslor vid sidan av.
– Vi har det här med hästarna som en avancerad hobby, säger Jon.

Idag är det dottern Alice som är mest aktiv. Hon pluggar på gymnasiet parallellt med tävlandet. Tre EM har det hunnit bli för Alice ännu så länge – sitt första red hon 14-åring, och vid årets EM i Frankrike hade hon en bra placering på gång innan det föll för många bommar i hoppningen.
– Hon har blivit 16 år nu och har börjat växa in i det här med att tävla stor häst, säger Jon.

Hemma i stallet finns för tillfället fem hästar. Alice tävlar främst Lavendel (SWB sto f-05 e Lancier-Alpen Fürst, uppf Anders Carlsson), som Jon köpte in som unghäst och började tävla med. När Alice var 12 år tog hon över Lavendel.
– Men Alice har lyckats bättre med henne, de har bland annat vunnit en lång enstjärnig klass på Flyinge och nyligen var hon enda junioren som var placerad i en lång tvåstjärnig klass i Segersjö, säger Jon.

Målet är att Alice ska upp i klasserna. Terrängträningen sköter Jon med Alice, medans Hannes Melin finslipar hoppningen och Bo Jenå är hennes dressyrtränare. Nästa vecka väntar en lång tvåstjärnig klass i Polen, och siktet är inställt på YR-EM om två år. Alice har även en yngre häst på gång, Euphoria, som snart ska debutera enstjärnigt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden