Distansritt
17 december 2016 06:00

Häst död vid internationell distanstävling i Dubai

En häst rapporteras ha dött på en internationell distanstävling i Förenade Arabemiraten. Helgens tävling då dödsfallet inträffade var bara den andra tävlingen på Dubai-banan sedan Förenade Arabemiratens avstängning upphävdes.

Häst död vid internationell distanstävling i Dubai
En 8-åring uppges ha dött vid ett lopp i Dubai. (Arkivbild)

De sorgliga händelserna ser ut att fortsätta i Förenade Arabemiraten, UAE. Detta trots att Internationella Ridsportförbundet, FEI, har kommit överens med UAE om tolv speciella regler för att få ordning på de regelbrott som sker i ökenloppen.

Helgens tävling var bara den andra tävlingen på Dubai-banan sedan Förenade Arabemiratens avstängning gällande internationella distanstävlingar upphävdes efter att de lovat att garantera hästarnas välfärd. Vid den aktuella tävlingen ska en häst som reds för Pakistan ha dött, enligt Grand Prix Replay.

Tidningen rapporterar att inga detaljer om tävlingen eller videos från loppet har offentliggjorts, men att dödsfallet gäller en 8-åring som gjorde sin andra internationella start i CEI1* 80 kilometer. Hästen listades hos FEI i sitt första lopp som ”Failed to complete” och i det aktuella loppet som ”CI”, vilket innebär att hästen har avlivats direkt eller skadats så svårt att utgången blir dödlig.

Grand Prix Replay skriver vidare att det var drygt 300 starter i loppet med bara två europiska officials på plats, varav den enas registrering dessutom är markerad ”missing” för året. Runt 75 hästar fullföljde aldrig loppet.

Det var 2015 som Förenade Arabemiraten, UAE, stängdes av från distansritt efter en rad skandaler gällande regelbrott och hästarnas välfärd. Internationella Ridsportförbundet lättade slutligen på avstängningen efter att UAE förbundit sig till vissa rgeler genom ett avtal.

Någon ordning som önskat tycks det inte ha blivit. Bland annat ville arrangören i Dubai vid ett ”för-VM” i våras inte rätta sig efter de regler som just hade fastställts, vilket resulterade i att FEI:s representanter på plats förbjöd loppets internationella status bara några timmar före start. Efter påtryckningar beslutade Internationella Ridsportförbundet att flytta distans-VM från Dubai. Anledningen är kortfattat att FEI anser att UAE:s nationella ridsportförbund, EFF, inte kan garantera ett fullgott skydd för hästarnas välfärd.

Fakta

Vad innebär CI?

CI-notering innebär catastrophic injury, vilket FEI i sina Veterinary Regulations definierar som ”an injury which, in the opinion of the Veterinary Commission, requires immediate euthanasia or contributes to the death of a Horse in Competition howsoever caused.”

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar