Ridsport Play
25 oktober 10:47
Ridsportplus

Häst dog av svält efter missförhållanden hos svensk hästföretagare

VanvårdLänsstyrelsen larmades om missförhållanden och misskötta hästar på gården redan för tre år sedan. Men något besök gjordes aldrig. I dagarna gjorde en av företagarnas kunder den fruktansvärda upptäckten att hästarna varken fått foder eller rent vatten på veckor. En av hästarna var så svag att den självdog timmar efter att den räddats. Ridsport varnar för starka bilder och klipp i artikeln.

Häst dog av svält efter missförhållanden hos svensk hästföretagare
Till höger syns Tove Eriksson på Taste, valacken som för en vecka sedan hittades utmärglad på hästgården i Mellansverige. Foto: Anderssons foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan i november 2020 anmäldes hästföretagaren som är verksam i Mellansverige med utbildnings- och tillridningsverksamhet, till länsstyrelsen för flera allvarliga missförhållanden på gården.

Anmälaren uppger att han är oroad för att gårdens hästar kommer avlida på grund av avsaknad av såväl foder som vatten. Han beskriver sig som erfaren hästmänniska och även att han ”aldrig sett på maken något liknande” när det gäller vanvården han anser sig bevittna av gårdens hästar.

Trots att anmälaren redogör för en akut situation, med såväl magra hästar som foderbrist, leriga hagar och boxar fyllda med avföring, väljer länsstyrelsen att endast ringa företagaren. Detta sker dock först i slutet på januari 2021, 83 dagar efter anmälan gjordes.

Verksamheten fortsatte

Företagaren uppger då att det inte finns en enda mager häst på gården och myndigheten väljer efter samtalet att lägga ner fallet eftersom företagaren gav ett trovärdigt intryck.

Något besök gjordes aldrig och verksamheten har sedan dess fortsatt utan vidare anmälningar fram till september i år. Då anmäler en veterinär på Distriktsveterinärerna företagaren till samma länsstyrelse.

Den här gången handlar det om att ett föl har hittats kraftigt nedkylt liggandes i ett dike. Trots veterinärens insatser går fölets liv inte att rädda och det avlivas. I anmälan till länsstyrelsen framkommer att fölet är mycket litet för sin ålder, att veterinären konstaterat att stoet är magert och att djurägaren far med osanning när det gäller uppgifter om tidigare veterinära kontakter.

Inte heller denna gång görs dock något kontrollbesök av myndigheten.

Hästägare i chock

Det dröjer fram till den 16 oktober i år innan någonting händer i fallet. Det är då en av företagarens kunder gör en chockartad upptäckt.

Upprinnelsen till det är flertalet försök att komma i kontakt med hästföretagaren. Kunden har det senaste året haft tre av sina hästar uppstallade hos företagaren, som anlitats för helinackordering och för att hålla i gång dem med lättare träning.

– Vi bestämde för ett par veckor sedan att hästarna skulle hämtas men företagaren svarade hela tiden undvikande och flertalet gånger att gården isolerats på grund av smitta, berättar Tove Eriksson, vän till hästägaren och tidigare beridare till flera av dennes hästar.

När hästägaren till sist kontrollerar om gården verkligen är isolerad visar det sig inte stämma och hon och Tove Eriksson bestämmer sig därför för att omedelbart hämta hem de tre hästarna.

Synen på gården beskriver Tove Eriksson som en mardröm. Hennes tidigare tävlingskompanjon, 13-årige Torneschsonen Taste som lämnades som ett kraftpaket, går inte längre att känna igen.

Den 16 oktober möts Tove Eriksson och hästägaren av detta.

Dör hemma

Flera veterinärkliniker engageras i ärendet, men enas med hästägaren om att det är bättre att ta hem hästarna till en trygg plats och påbörja undersökningar på tisdagen eftersom samtliga både åt och drack på egen hand.

– Vi visste ju inte då om hästarna hade smitta och varken Ultuna eller Mälaren kunde ta emot ens en häst i isoleringsbox så vi körde hem dem och följde veterinärernas råd kring utfodring och vak, säger Tove Eriksson.

Hästägaren ser till trion hela natten och det ser ut att gå åt rätt håll. Men på på tisdagsmorgonen vänder det för Taste.

Krafterna är slut och han lägger sig ner och självdör i hagen innan veterinären hinner fram.

– Det gör så fruktansvärt ont. Vår älskade häst som aldrig gjort något ont.

Rösten spricker för Tove när hon berättar.

-Han måste ha kämpat så oerhört. I hela denna mardröm är det ändå fint att han fick dö hemma, han somnade i hösilagebalen i morgonsolen med människor omkring sig som älskade honom.

Whatsapp Image 2023-10-25 At 08.02.14 (1)
Hästarna var helt utmärglade när det hämtades hem. Här en av hästägarens andra hästar, en 12-årig valack efter Qalle. Foto: Privat
Whatsapp Image 2023-10-25 At 08.02.14 (2)
Hästarna hade inget underhudsfett alls kvar när de hittades på gården. Foto: Privat
Whatsapp Image 2023-10-25 At 08.02.18
Taste hade flertalet liggsår över kroppen. Foto: Privat
Whatsapp Image 2023-10-25 At 08.02.18 (1)
Tastes ögon var helt igensvullna och kroppen var täckt med både nya och äldre sår och skador.. Foto: Privat
Whatsapp Image 2023-10-25 At 08.02.16
Även Tastes lillasyster befann sig på gården, men har klarat vistelsen bättre än de båda valackerna. Foto: Privat

Den andre valacken och Tastes lillasyster har med hjälp av veterinär, påbörjat resan tillbaka till livet.

-De är fortfarande fruktansvärt smala och muskelfattiga. Men de repar sig och vi har gott hopp om att de ska överleva, säger Tove Eriksson.

Goda rekommendationer

Tove Eriksson beskriver den senaste veckan som ett töcken, där sorg blandats med ilska, frustration och ångest.

– Jag hade i min vildaste fantasi aldrig kunnat föreställa mig detta. Företagaren hade väldigt goda rekommendationer och har alltid gett ett väldigt trovärdigt intryck, säger hon och fortsätter.

– När det även visar sig att myndigheterna känt till detta i flera år utan att agera blir man bara mörkrädd.

Överväger JO-anmälan

Länsstyrelsen gör ett besök på gården dagen efter att Tove och hästägaren hämtat hem de tre hästarna. Myndigheten konstaterar att missförhållanden finns och uppmanar hästägaren att göra sig av med hästarna. Enligt ett mejl från den aktuella länsstyrelsen till Ridsport konstaterade myndigheten att det fanns foder och beskriver företagaren som samarbetsvillig.

– Inget beslut om omhändertagande togs men däremot diskuterades en snabb avveckling. Djurhållaren kontaktade själv flera hästägare redan samma dag och Länsstyrelsen följde noga avvecklingen. På förmiddagen den 21 oktober hade alla hästar lämnat gården, skriver de vidare.

Uppgifterna om fodertillgång går dock isär.

-Vänner till oss åkte ut till gården samma kväll länsstyrelsen varit där och då stod hästarna fortfarande utan vatten och foder. De borde ha omhändertagits direkt, säger Tove Eriksson som på eget bevåg tog kontakt med flera andra hästägare för att informera om vad som hänt.

Kritiken mot länsstyrelsen är skarp. Hästägaren och Tove Eriksson har anmält fallet både till myndigheten och till polisen och överväger även en JO-anmälan med tanke på gårdens tidigare historik.

-Om de bara hade agerat tidigare hade detta inte behövt hända. Det har funnits så många chanser. Om inte länsstyrelsen har skyldighet att åka ut, vem har det då? Ska det behövas ett Missing Horses, om det skyddsnät vi tror finns inte fungerar, frågar sig Tove Eriksson.

Förundersökningssekretess

Ridsport har varit i kontakt med den aktuella länsstyrelsen som hänvisar till förundersökningssekretess i ärendet. Man uppger dock att samtliga hästar på gården har omhändertagits den senaste veckan och att fallet även är föremål för polisutredning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden