Sverige
2 maj 2019 09:59
Ridsportplus

Häst fastnade halvvägs över boxdörren

OlyckaEn häst försökte ta sig ut ur boxen, men blev hängande halvvägs över boxdörren och räddningstjänsten fick kallas in. Nu har hästen kollats upp av veterinär. Stallägaren berättar för Ridsport hur hästen mår och vad som kan ha orsakat händelsen.

Häst fastnade halvvägs över boxdörren
Hästen hade försökt ta sig ut ur boxen men fastnat halvvägs. Foto: Räddningstjänsten i Värnamo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som det upptäcktes att en häst hängde över dörren till en utebox, utan möjlighet att själv ta sig varken framåt eller tillbaka. Värnamo Nyheter var först med att berätta om händelsen.
− Vi tror inte att hästen hade hängt där så länge när hon upptäcktes, berättar stallägaren, som ringde räddningstjänsten.
− Vi fick klura på hur vi skulle få loss hästen, och vänta på att veterinär kunde komma och ge den lugnande. Sedan sågade vi loss gångjärnen med vinkelslip, och innan vi började med det ville vi att hästen skulle vara lugn, säger Per Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten i Värnamo, till Ridsport.
− När vi var klara kunde hästen stå upp, och sedan hoppade den iväg, berättar Per Andersson.

Inga skador

När Ridsport talar med stallägaren på torsdagsmorgonen, ett dygn efter olyckan, har hästen precis blivit röntgad.
− Hästen klarade sig utan skador, förutom lite skrapsår, så det gick bra, berättar stallägaren, som har en teori om hur olyckan gick till.

Den kan ha fastnat i vattenhinken

− Hästen har nog fastnat med täcket i vattenhinken och blivit skrämd. Man har ju ofta vattenhinkar som hänger i boxar, och vi tänker verkligen på säkerhet, men får vara ännu mer noggranna så att det inte finns något som sticker ut på hinken där hästen eller täcket kan fastna, säger stallägaren.

Hästen hade stått i boxen en längre tid och alltid varit lugn.
− Är det mer stirriga hästar så stänger vi den övre halvdörren, men sådan var inte den här hästen, så något måste ha hänt som skrämde den, säger stallägaren till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden