Sportnytt
23 oktober 2017 17:14

Häst fastnade i dopingkontroll vid EM

KontrollEtt dopingprov gav utslag vid EM i ridsport i Göteborg i augusti, och hästen som testades positivt har stängts av från tävling i två månader. Det var en körhäst från det österrikiska fyrspannet som lämnade det positiva provet.


Häst fastnade i dopingkontroll vid EM
En häst testades positivt under EM i Göteborg.

 

FEI har nu publicerat resultaten av dopingproven som togs vid EM i Göteborg. Hästen Concordia i österrikaren Andreas Ruschitzkas fyrspann visade sig ha den förbjudna substansen oripavin i blodet, liksom även morfin och kodein, som finns på listan över läkemedelssubstanser.
−Det vi kan se är substanser som kan vara kopplade till foderkontamination. Hästen blir avstängd i två månader i ett sådant här läge, eftersom vi vill verka för hästvälfärd och en ren ridsport. För kuskens del har vi inte fattat några beslut utan avvaktar en utredning, säger Anna Thorstenson, juridisk rådgivare och anti doping manager på Internationella Ridsportförbundet FEI.

Samma som i Guerdats fall

Exakt samma substanser gav utslag i dopingprov som gjordes på två av Steve Guerdats hästar för två år sedan. Det kunde så småningom ledas i bevis att substanserna kom från fodret.
−I dag får hästarna foder från många olika håll med många olika tillskott, och vi vet att foderkontamination är den vanligaste orsaken till fynd av oripavin och morfin. Om det visar sig vara så även nu, så är detta vad vi skulle kunna kalla ett mindre skarpt dopingfall, men vi vill ändå arbeta för att detta inte upprepas, säger Anna Thorstenson.

Det österrikiska fyrspannet där hästen ingick slutade på 19 plats av de 20 fyrspann som deltog i EM, och hästen var uttagen på slumpkvoten. Totalt togs 59 prover, och förutom de slumpmässiga urvalen testades hästar som tog medalj, och slutligen gjordes ett antal tester grundade på misstankar från stewards eller veterinärer.

Medaljhästarna OK

H&M All Inn, Weihegold, Cosmo och alla andra medaljhästar gick igenom dopingtesten utan anmärkning.
−Inte heller de hästar som vi testade efter misstanke visade något i proven. Om det går att förklara det enda positiva provet med en foderkontaminering så får jag säga att det var ett bra utfall på EM, säger Peter Kallings, kontrollansvarig veterinär vid EM i Göteborg.
Han hoppas att ryttare och kuskar ska ta lärdom av riskerna med foderkontaminering.
Opiaterna som hittades kan komma från mediciner eller från opiumvallmo, vilket kan hamna i hästens foder och ge utslag i dopingprovet.
−Det som hände med Steve Guerdats hästar 2015 borde vara en väckarklocka för alla, säger Peter Kallings.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden