17 juni 2016 13:00

Hästar är smartare än forskare tidigare trott

Hästar är smartare än man hittills trott och bör jämföras med hundar och delfiner anser två forskare som undersökt hästens kognitiva förmåga. Detta eftersom hästar kan manipulera uppmärksamheten hos en människa för att nå ett onåbart mål, som till exempel en havrehink.

Hästar är smartare än forskare tidigare trott
Lite havre på ouppnåelig plats kan få hästar att visa sin avancerade kognitiva förmåga. LottaPictures AB

– Vi fann att hästarna försökte påverka beteendet hos en mänsklig försöksledare med hjälp av sina ögon. Det styrker att de förstår att avsikter kan kommuniceras mellan individer som använder blick, berättar Rachele Malavasi vid Institutionen för etiska Equitation i Moncigoli Di Fivizzano, Italien, som tillsammans med professor Ludwig Huber från Messerli Research Institute vid University of Veterinary Medicine i Wien, Österrike, utförde studien.

Resultatet gör att forskarna föreslår att hästar bör läggas till i förteckningen över arter som avsiktlig och flexibelt kan använda sig av kommunikativa signaler.

Sådana kognitiva förmågor har aldrig tidigare bekräftats bland hovdjur, enligt paret, vars rön har publicerats i tidskriften Animal Cognition.

Andra djur på nämnda lista är till exempel hundar, delfiner, revfisk och kråkfåglar. Förutom hunden skulle hästen bli den enda domesticerade arten på listan.

Förutom att visa med huvudet vad de ville kunde de fjorton hästarna som deltog i experientet även använda sig av andra metoder om situationen så krävde. De kunde nicka och skaka på huvudet och till slut, om människan inte förstod de visuella signalerna, övergick de till kroppskontakt. Något som forskarna tolkar som att hästar är uthålliga i sin kommunikation.

Enligt Rachele Malavasi har tidigare studier visat att hästar har avancerad kognitiv förmåga och att denna studie bekräftar att hästar är smartare än vad man tidigare har trott.

Källa: horsetalk.co.nz.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden