Distansritt
23 januari 2019 11:06

Hästar döda i distanslopp i UAE

UAEFler hästar har dött i samband distanslopp i Förenade Arabemiraten senaste månaden.

Hästar döda i distanslopp i UAE
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: FEI

Grand Prix Replay rapporterar att fler hästar har dött i samband med distanslopp i Förenade Arabemiraten. Senaste fallet gäller 14-åriga Nib Durash Star som reds i en CEI2* 120 km i Abu Dhabi av Muhammad Imran.

I december testades en annan av ryttarens hästar positivt för fenylbutazon vid ett lopp och för detta fick ryttaren en ”Administrative Sanction”, men då han inte var avstängd kunde han alltså starta nästa tävling med Nib Durash Star.

I början av månaden rapporterade Grand Prix Replay om ett annat dödsfall. Det var den 12-åriga hästen Viking riden av Bernarda Gonzaelz, som drabbades av en ”catastrophic injury” i CEI 3* 160 km i Dubai . ”CI” innebär att hästen har avlivats direkt eller skadats så svårt att utgången blir dödlig.


FEI har inrättat en kommitté med uppdraget ” att snabbt identifiera problemen och göra en fördjupad granskning av reglerna för att hitta det sätt som effektivast kan föra distanssporten tillbaka till sitt ursprung, distansritt och inte distansrace, och där horsemanship och hästens välfärd låg i första rummet”.

Som Ridsport tidigare har berättat ska Svenska Ridsportförbundet inte anmäla några ryttare eller ekipage till distanstävlingar i de så kallade G7-länderna under säsongen 2018-2019. Detta på grund av händelser i området som strider mot svensk uppfattning om hästars välfärd. I FEI-gruppen G7-länder ingår bland annat Saudiarabien, Egypten, Kuwait och Förenade Arabemiraten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden