Sportnytt
8 maj 2019 12:04

Hästar döda i EHV-utbrott i Danmark

EHV-smittaTvå hästar har dött som en följd av EHV-virus i ett stall i Danmark. Det handlar både om EHV-1 och EHV-4. Förutom de döda hästarna är ytterligare minst fem hästar sjuka i den neurologiska varianten av EHV.

Hästar döda i EHV-utbrott i Danmark
Två hästar på en dansk ridskola har dött i ett EHV-utbrott. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) Foto: Ann-Sofi Hjärn

Det har gått 14 dagar sedan Holstebro Sportrideklubb på västra Jylland, inte så långt från Herning, stängde sin anläggning efter misstanke om smitta, men det var först på tisdagen som klubben fick provsvar, och misstankarna kunde bekräftas, skriver Ridehesten.

Proverna visade att både EHV-1 och EHV-4 finns på anläggningen.
− Fem eller sex hästar har neurologiska symptom med förlamning i bakdelen, och två har dött, säger Maria Witt, verksamhetschef på ridskolan, till TV Midtvest.

På anläggningen finns 70 hästar, och anläggningen hålls nu isolerad i tre veckor till att börja med. Närliggande Struer Ridklubb har också valt att stänga för hästar och besökare utifrån.

Från Skånsta Ryttare, som drabbades av den neurologiska varianten av EHV-1 i början av året, blev det en betydligt längre tid än 21 dagar innan anläggningen kunde förklaras smittfri. Men nu har det skett, och i  fredags, 3 maj öppnades anläggningen åter på Skånsta.

Fakta om

EHV-1

  • EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:
    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara allt från så milda att hästägaren inte märker något, till en rejält sjuk häst med hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten. Ibland föder hon en svag fölunge som inte är livsduglig.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion, som drabbar hästen på ett helt annat sätt, med neurologiska symtom. Den blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering, då urinblåsan påverkas. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna plötsligt komma några dagar efteråt.
  • Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.
  • EHV-1 är anmälningspliktig, behandlande veterinär ska underrätta länsstyrelsen om fall där den misstänks. Insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden