Hästliv
23 mars 2020 17:32
Ridsportplus

Hästen luktar sig till dina känslor

Avslöjande doft"Hästen känner om du är rädd!” Det är ett välbekant påpekande som stackars osäkra ryttare kan få sig tillslängda — och som förmodligen bara gör situationen värre. Opedagogiskt eller ej, nu har en grupp italienska forskare kommit fram till att hästar luktar sig till människors rädsla. Din svettdoft avslöjar dig direkt.

Hästen luktar sig till dina känslor
Hästen känner av din kroppsdoft när ni möts – är du rädd eller stressad så märks det direkt. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För hästfolk bjuder det inte på någon överraskning att hästar läser av oss. Det finns andra studier som visar att hästar även har koll på ansiktsuttryck och kroppshållning. Men det intressanta med den italienska studien är hur vår svettdoft skickar biokemiska signaler till omgivningen.

Forskarteamet lät människor bära paddar i armhålorna. Under två dagar före försöket fick de varken röka, dricka alkohol, äta kryddstarkt eller motionera för mycket. Målet var att säkerställa att inte andra dofter skulle förstöra resultaten.

Den ena gruppen fick se skrämmande filmer, den andra gruppen fick titta på glada filmer. Sedan fick sju hästar utrustning som läste av deras HRV (heart rate variability), ett sätt att mäta stressnivåer. När hästarna sniffade på paddarna kunde forskarna avläsa tydliga skillnader i hur de reagerade rent fysiologiskt på dofterna, beroende på om det var ”rädslosvett” eller ”glädjesvett”.

Resultatet tyder på en överföring av känslor via kroppsdofter

”Resultaten visar att kroppsdofter påverkar det sympatiska och parasympatiska nervsystemet och stimulerar hästar känslomässigt, vilket tyder på en överföring av känslor via kroppsdofter mellan arter”, skriver Antonio Lanatá, University of Pisa.

Att som osäker ryttare kunna kamouflera sin rädsla i mötet med hästar, framstår därmed som en knepig utmaning.

Källa: A Case for the Interspecies Transfer of Emotions: A Preliminary Investigation on How Humans Odors Modify Reactions of the Autonomic Nervous System in Horses. Antonio Lanatá et al, School of Engineering, University of Pisa, Italien, juli 2018.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden