Sverige
11 december 2017 19:00

”Hästens Bön” hyllad i känslomässig sång

FinstämtDikten "Hästens Bön" var ett obligatoriskt inslag i stallar och hästrum för sådär 20-30 år sedan. Nu har dikten fått en hylling som en egen tolkning av duon LEVA. Hör den känslosamma låten här.

”Hästens Bön” hyllad i känslomässig sång
Dikten "Hästens Bön" har fått en hyllning i en låt av duon LEVA. Foto: Levamusic

De som växte upp med hästar runt 70- och 80-talet är väl förtrogna med ”Hästens Bön”, och de flesta kan nog rabbla en eller flera rader ur den utantill.

”Fodra, vattna och rykta mig väl, var vänlig mot mig, ryck ej hårt i tyglarna eller tömmen, slå mig inte då jag inte förtjänar det, ge mig inte för tungt lass, sko mig väl..”, och så vidare. Ja, ni minns nog. Den satt som ett obligatoriskt inslag uppe på väggarna i alla klubbrum och sadelkammare.

Eva Unger som är ridskolechef på Täby Ryttarcenter tillhör generationen där ”Hästens Bön” var något självklart i stallivet.
– Något jag funderat mycket på är att så många ungdomar aldrig hört talas om Hästens Bön, och jag har fått en hel del frågor om detta, berättar Eva för Ridsport.

Eva är även musiker, och tillsammans med Leffe Andersson utgör hon duon LEVA. Nu har Eva och Leffe gjort en egen tolkning av ”Hästens Bön” till melodin från Tommy Nilssons låt ”Öppna din Dörr”. Den nya låten heter ”När Orken Tar Slut”.
– Ett väldigt roligt och hedervärt uppdrag och efter ett par månaders väntan fick vi okej från Universal och Tommy Nilsson att göra den, berättar Eva.

Första gången ”När Orken Tar Slut” framfördes var vid invigningen av lag-SM i ponnydressyr. Samma dag släpptes låten på digitala musiktjänster.
– Låten har tagits emot väldigt väl av framförallt hästfolk och vi har fått så mycket positiv och känslosam feedback, berättar Eva.

Till dags dato har ”När Orken Tar Slut” spelats över 21 000 gånger på Spotify och videon har setts över 14 000 gånger på Facebook.
– Hästen ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det känns så roligt att få nå ut och beröra med musiken och samtidigt få de som lyssnar att tänkta till lite extra gällande hästarnas välmående, berättar Eva Unger.

Här hittar du låten med den känslosamma texten – förbered dig med näsduk om du har lätt till tårar:

LEVA:s hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden