Världen
7 oktober 2020 16:55

Hästfoder misstänks ligga bakom positiva dopningstester

MisstankePositiva dopningstester som misstänks vara kopplade till foderkontaminering stoppar nu franska galopphästar från tävling. Fodret i fråga säljs över hela Europa, så även i Sverige, och nu drar fler ryttare åt sig öronen av rädsla för att deras hästar ska testa positivt.

Hästfoder misstänks ligga bakom positiva dopningstester
Zilpaterol är en så kallad beta-2-agonist som ger mer muskler och mindre fett hos djur. Foto: Roland Thunholm

Gain Equine Nutrition heter tillverkaren av det hästfoder som nu misstänks ligga bakom de positiva dopningstester som nyligen stoppade fem franska galopphästar från att springa storlopp. Samtliga testades positivt för substansen zilpaterol. France Galop inledde omedelbart en utredning där hästfoder från Gain Equine Nutrition pekas ut som den gemensamma nämnaren. Återförsäljare i Sverige är bolaget Spannex med säte i Vänersborg.

”Det är dock för tidigt att säga att det här fodret verkligen är källan bakom de positiva testerna”, meddelar France Galop i ett uttalande. ”Ytterligare tester genomförs just nu.” Fodertillverkaren har nu gått ut med ett meddelande till sina kunder om att inte mata sina djur med Gains hästfoder till dess att utredningen är avslutad. Det rapporterar brittiska Horse & Hound.

De positiva proverna får nu ringar på vattnet – i Storbritannien har flera toppstall tvingats avstå från penningstinna galopptävlingar. Även den ledande brittiska fälttävlansryttaren Gemma Tattersall stannar nu hemma från en fyrstjärnig tävling på grund av rädsla för att hennes hästar ska testa positivt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden