Sverige
2 november 2018 16:08
Ridsportplus

Hästföretag väljs bort när krisstödet ska fördelas

KrisstödHästföretagen ser ut att hamna utanför även när 2019 års krisstöd ska fördelas. − Det är ett stort problem att hästnäringen hela tiden faller mellan stolarna, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst.

Hästföretag väljs bort när krisstödet ska fördelas
Hästnäringen får inget stöd ur regeringens krispaket (hästarna på bilden har inget samband med texten). Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Jordbruksverket har nu lämnat ett förslag till regeringen om hur 2019 års krisstöd efter årets torka ska fördelas. Och precis som vid årets krisstöd hamnar hästnäringen till stora delar utanför. I stället är det företag som bidrar till livsmedelsproduktion som prioriteras även denna gång.

  ”Vi har valt att inte särskilt prioritera företag inom hästnäringen och trädgårdsföretag med prydnadsväxter eftersom de i liten eller ingen utsträckning bidrar till livsmedelsproduktionen” skriver Jordbruksverket i sitt förslag.
  Största delen av stödet kommer dock att fördelas baserat på hur mycket diesel företagen har förbrukat, och därmed kan en del hästföretag ändå få en del av bidragen.

  LRF:s ordförande Palle Borgström tycker att det är en rimlig modell.
  −  Det ger en hygglig träffsäkerhet och är enkelt att administrera eftersom Skatteverkets ordinarie rutiner för återbetalning av skatt kan användas, säger han i ett pressmeddelande från LRF.

  Men han tillägger också att LRF pekat på att även hästnäringen påverkats av årets extrema torka, liksom trädgårdsnäringen i sin helhet.

  Lotta Folkesson är ny ordförande i LRF Häst.
  Lotta Folkesson är ordförande i LRF Häst.

  Hästnäringen hamnar mellan stolarna

  Lotta Folkesson, ordförande för LRF Häst, konstaterar att hästnäringen fick betala ett högt pris för sommarens torka.
  − Men vi är många näringar som är drabbade. Torkan ledde till inkomstbortfall på tio miljarder, medan stödet är på 1,2 miljarder, så vi ska inte spela ut näringarna mot varandra. Det är också svårt att hitta ett system som blir rättvist.

  Samtidigt konstaterar hon att hästnäringen ännu en gång hamnar mellan stolarna. Hästar är visserligen klassade som livsmedelsproducerande djur, men räknas ändå inte som lantbrukets djur.
  − Det här måste rättas till för att ge hästnäringen den status den förtjänar, och det är ett av syftena med den hästföretagarstrategi som vi arbetar med, säger Lotta Folkesson.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden