Sverige
26 januari 13:34
Ridsportplus

Hästföretagare lurade till sig 1,2 miljoner i sjukpenning

BidragsbrottUnder sex års tid fick en hästföretagare sjukpenning samtidigt som hen arbetade i sitt företag och bland annat hade träningar. Nu har företagaren dömts för bidragsbrott.

Hästföretagare lurade till sig 1,2 miljoner i sjukpenning
Försäkringskassans utredning var en grund till domen om bidragsbrott. Foto: Försäkringskassan

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästföretagaren bor i södra Sverige och blev heltidssjukskriven 2013. Under 2020 gjorde Försäkringskassan en utredning, efter att företagaren berättat för myndigheten att hen hade åtta hästar, samt att ytterligare två hästar var på gården på bete.

Utredningen visade att företagarens enskilda firma årligen omsatt mellan 470 000 kronor och 1,3 miljoner under de år företagaren fått sjukpenning på heltid.

Företagaren hade visat arbetsförmåga

Försäkringskassan bedömde att hen påvisat en arbetsförmåga genom att ha bedrivit hästverksamhet, bland annat genom att sköta hästarna på gården, ha ridlektioner, bedriva avel och försäljning av hästartiklar.  

Sjukpenningen drogs in och företagaren blev skyldig att betala tillbaka 1 223 938  miljoner till Försäkringskassan.

Nu har saken också prövats rättsligt och tingsrätten dömer företagaren till 120 dagsböter för bidragsbrott.

Gick på företagets egna uppgifter

Tingsrätten har gått på uppgifterna som fanns i företagarens kontoutdrag där det fanns upprepade insättningar för ridlektioner, tävlingar, hästar och produkter från år 2015 och framåt. Dessutom lutar sig tingsrätten mot texten på företagets hemsida, där det 2018 stod att företagaren tog emot träningshästar och att det bedrevs ridträningar, miljöträningar och annat på gården.

Slutligen har ryttare tackat företagaren för ridträningar på Facebook.

Till sitt försvar säger företagaren att hen inte fått information från Försäkringskassan eller påmints om att hen måste anmäla ändrade förhållanden, och att hen hela tiden varit helt sjukskriven utifrån läkarintyg.
Företagaren säger också att det bara är någon procent av den enskilda firmans omsättning som kommer från hästverksamheten, resten hör till en annan verksamhet inom företaget, och att de lektioner hen hållit har varit på ideell basis.

Hästföretagaren har i dag ingen aktiv hemsida för företaget och är bara sparsamt aktiv på sociala medier. Men företaget som sådant är aktivt enligt sidan allabolag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden