Sverige
14 januari 2018 14:07

Hästföretagarna ska enas bakom mål

MöteHästnäringen behöver en strategi för hästföretagare, och nu finns ett beslut på att en sådan ska tas fram.
−Vi måste ha en bred uppställning och bestämma hur vi ska arbeta mot de hinder som hästföretagare möter i dag, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst.

Hästföretagarna ska enas bakom mål
Alla deltagarna på mötet röstade ja till att en hästföretagarstrategi ska tas fram. Foto: Erica Lindberg/LRF Häst

På torsdagen samlades ett 60-tal representanter från ridsporten och travsporten liksom yrkesverksamma som arbetar med hästar på olika sätt. Även Jordbruksverket, näringsdepartementet och representanter för olika utbildningar fanns med på mötet, där alla enades om att det var dags att utforma en hästföretagarstrategi.
−För tre år sedan bildades LRF Häst som ett första steg. Nu är det dags att branschen utåt visar att vi är en stabil och säker näring, säger Lotta Folkesson.

Gemensam strategi

Livsmedelsstrategin som blev klar i fjol är en av förebilderna. Den tillkom på initiativ av regeringen och samlar både branschen, myndigheter och politiken.
−Det är viktigt att göra en strategi tillsammans, inte bara i näringen, utan också med politiken och myndigheter såsom Jordbruksverket, säger Lotta Folkesson.

Trots att hästsektorn är spretig och omfattar såväl ridskolor som foderproducenter och travtränare finns det mer som förenar än som skiljer, säger Lotta Folkesson.
−Vi måste en gång för alla slå hål på myten om att vi inte är överens inom hästbranschen. Vi har alla samma mål och ställs inför liknande problem.

Arbetsgrupper på gång

Arbetet med strategin delas upp på flera olika områden, såsom stöd och regler, marknad, hästföretagandets villkor och kompetensutveckling.

Under 2018 kommer olika arbetsgrupper ta fram förslag till strategi och handlingsplaner.
−I ett inledande skede är det LRF Häst som står för finansieringen, men vi vill att alla i näringen ska kunna delta i arbetet med att ta fram strategin, säger Lotta Folkesson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden