Sverige
3 augusti 05:18
Ridsportplus

Hästparkering – nu verklighet hos Coop-butiken

Hästburna kunderPå Ekerö finns det gott om hästar, vilket fick butikschefen på Coop att bygga en hästparkering. Vad det är som ryttarna handlar? Inte bara morötter, visar det sig.

Hästparkering – nu verklighet hos Coop-butiken
Guldkant i hästlivet med egen parkeringsplats. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag tror att Ekerö är Sveriges hästtätaste kommun och vi ligger ute på landet. Många har egna gårdar och det finns en ridskola i närheten. Det slog mig i höstas att det inte finns så många ställen för hästar att stanna på, säger Michael Burman, butikschef på Coop Kungsberga.

Han är inte själv ”hästbiten” men har ett samarbete med Kungsberga ridskola som har ponnyridning när det är medlemsdag i butiken.
– Jag pratade lite om en hästparkering med ridskolan och de tyckte att det kunde vara en bra idé, så jag gjorde slag i saken när det ändå var lite maskiner vid butiken som kunde slå ner pålar.

Miljöträning

Redan första dagen kom det hästar till parkeringen.
– Det är på baksidan och alltid skugga, men det är ändå parkering och lastkaj, så jag brukar få höra att det är bra miljöträning.

Hästarna får alltså inte följa med in i butiken. I stället är det ryttarna som går in, men hästarna lämnas inte ensamma.
– Ryttarna brukar köpa glass eller dricka, ja fika, men visst handlar de lite morötter också.

”Bra för bygden”

Det är dock inte bara ”business” som gjort att Michael Burman satsat.
– Visst är vi jätteglada när de kommer in och handlar men det är inte huvudsaken, det har varit att det ska vara bra för bygden.

Den nya hästvänliga åtgärden har gett ringar på vattnet.
– En bensinstation har också byggt en hästparkering så det har blivit en liten grej här på Mälaröarna.

Dock är inte Mälaröarna först med att tänka på hästburna ekipage. Ica Nära i Lidhult har parkering, och det finns en i Grangärde utanför Ludvika (se nedan).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden