Sverige
12 december 2016 23:59

Hästpassen görs om ännu en gång

Nya EU-förordningar är på gång och därmed hamnar hästpassen åter på agendan. Inom några år ska hästpassen än en gång få en helt ny utformning.

Hästpassen görs om ännu en gång
Snart blir det ännu mer nytt i hästpassen. Foto: Lottapictures

I senaste numret, som kom ut i torsdags, rapporterar Ridsport om de nya hästpassen och protesterna.
– Vi har redan haft extremt mycket arbete med hästpassen, säger Emma Thorén Hellsten på SWB.

De två senaste åren har avelsorganisationerna jobbat hårt, först med den nya utformningen av hästpassen och sedan med tilläggsregistreringen av importhästar. Nu kommer nästa dråpslag. Nya EU-förordningar är på väg att införas och det leder till att uppgifterna i hästpasset ska presenteras i en annan ordning. En ny form av härstamningsintyg inklusive avelsvärdering ska också in i passet.

De stora hästavelsorganisationerna har gått ihop om ett yttrande till Jordbruksverket kring detta. SWB, Svensk Travsport, Svenska Hästavelsförbundet och flera andra konstaterar att det råder total brist på samordning när det gäller lagstiftning som berör hästpassen

Organisationerna ifrågasätter om det verkligen är nödvändigt att flytta om uppgifterna i hästpasset igen  och de konstaterar att de föreslagna förändringarna kommer att göra passen både mindre säkra och mindre tydliga, eftersom det då kommer att finnas tre vitt skilda versioner av hästpass.
”Om det är en ökad likriktning av hästars identitetshandlingar som vill uppnås så motverkar dessa ständiga förändringar helt detta syfte”, skriver organisationerna.

David Slottner, handläggare på Jordbruksverket, fick klart för sig att ännu en passförändring väntar när han deltog i ett möte i Bryssel nyligen. Han utgår också från att de gamla passen fortsätter att vara giltiga.
– Ingen vill att de gamla varianterna av pass ska sluta gälla.

Även om han förstår behovet av att hästpassen förändras som en följd av den nya förordningen, är han inte förvånad över kritiken från hästorganisationerna.
– Det hade varit bättre att göra saker i en annan ordning, och att arbetet med att göra om passen hade väntat tills de nya förordningarna var klara, säger David Slottner.

Fakta

Läs mer om hästpassen

Läs hela artikeln i Ridsport nummer 24 som finns ute i butik sedan i torsdags.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden