Hästliv
9 december 2016 05:00

Hästspelet kombinerar brädspel med app

Lagom till jul kommer sällskapsspelet Hästspelet. Det är ett traditionellt brädspel för två till sex deltagare, med rekommenderad ålder från 10 år. Ridsport har provspelat tillsammans med en 9-åring och en 11-åring.

Hästspelet kombinerar brädspel med app
Hästspelet är både inspirerat av klassiska spel som Fia med knuff och har en app knuten till sig.

Spelet beskrivs av en av de vuxna spelarna som ”en kombination av fia med knuff, monopol och bondespelet”. Det ramar in det hela ganska väl. Spelarna går runt på en spelplan och beroende på var de hamnar så sker olika händelser. Det kan vara en tävling i trav, hoppning eller dressyr, att du blir ”inackorderad” hos någon annan – det är som att hamna på ett hotell i monopol – du kan få en ”mocka” som är en händelse eller så får du en fråga. På vissa rutor kan du köpa och sälja hästar, på andra kan du bygga till saker på din hästgård. Många händelser berör inte bara den aktuella spelaren så alla är aktiva större delen av tiden även om det är många spelare.

Samtliga testspelare är hästintresserade, och reagerade på att spelet egentligen inte är särskilt hästigt. Det lånar termer från hästvärlden, men det finns inte så mycket i det som har någon verklighetsförankring. Barnen tyckte dessutom att hästarna borde ha riktiga hästfärger.

Frågorna är uppdelade i tre ålderskategorier, barn, ungdom och vuxen. Svårighetsnivåerna känns lagom, men ämnena känns rätt smala. 

— Om det nu inte ska vara hästfrågor tycker jag att det borde vara mer bredd och variation och inte bara artister, konstaterade en av de vuxna spelarna. 

Man behöver dock inte vara orolig för att frågorna blir inaktuella. Frågorna och mockorna finns alla i en gratisapp som behövs för att spela spelet. 

Just den delen känns riktigt smart och uppdaterat. Det minskar mängden kort som behövs och gör spelandet mer praktiskt. En av de vuxna spelarna uttryckte en önskan om att även pengarna i spelet digitaliserades så man slapp hålla på med monopolpengar. 

Omdömet om spelet från de yngre spelarna är positivt. De vuxna är mer kritiska, men som familjeaktivitet fungerar spelet bra, särskilt när alla hunnit bli insatta i de komplexa reglerna. 

Läs mer om spelet och appen på Hästspelets webbsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden