Sverige
2 januari 2019 11:30
Ridsportplus

Hästvärlden sörjer Stefan Johanson

DödsfallStefan Johanson lyckades samla hästsektorn mot gemensamma mål. "Han har betytt otroligt mycket", säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström.

Hästvärlden sörjer Stefan Johanson
Stefan Johanson är saknad på många håll i Sverige. Pressbild,HNS

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Beskedet att Hästnäringens Nationella Stiftelses vd Stefan Johanson avled på nyårsaftonen har lett till stor förstämning på många håll i häst-Sverige.

Hans drivkraft var att samla och stärka hästsverige, och han kommer att fattas oss alla. Lotta Folkesson, LRF Häst.

− Det var med stor sorg jag tog emot budskapet. Stefan vigde sitt liv åt hästsektorn, och han hade ett stort driv och engagemang för frågorna. Han lämnar ett stort tomrum efter sig, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst och en av dem som haft ett nära samarbete med Stefan Johanson.
− Hans drivkraft var att samla och stärka häst-Sverige, och han kommer att fattas oss alla. Mina tankar går särskilt till hans familj, säger Lotta Folkesson.

Stefan Johanson hade bland annat varit travbanechef på Axevalla och Åby innan han 2007 blev vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Cecilia Widegren.pressbild
Cecilia Widegren. Pressbild, Nya Moderaterna

Lyfte hästsektorn

Från den positionen verkade han på olika sätt för att lyfta hästsektorn, inte minst politiskt.
− Med sin erfarenhet och sitt breda kontaktnät fick han hästvärlden att gå framåt i takt mot samma mål, säger Cecilia Widegren, moderat riksdagsledamot som arbetar mycket med att driva hästfrågor.

Hon har samarbetat med Stefan Johanson i många år, bland annat i samband med Hästriksdagar och frukostmöten kring hästfrågor för riksdagsledamöter.
− Vid vårt senaste frukostmöte i november slog vi rekord med ett 40-tal riksdagsledamöter som fick höra om spelutredningen men även om strategifrågor.
− Stefan Johanson var aktiv i väldigt många forum för att bredda engagemanget kring hästsektorns frågor. Det var en chock att få höra att han ryckts bort mitt i livet, säger Cecilia Widegren.

Tragiskt och oväntat

− Det är fruktansvärt tragiskt och väldigt oväntat. Vi hade ett oerhört gott samarbete i många olika frågor, säger Annika Tjernström, Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare.
Stefan Johanson var en av de allra första hon träffade som ny generalsekreterare i augusti 2017.
− Han var insatt och kunnig inom hästsektorns alla områden. Stefan var professionell och förtroendeingivande, och samtidigt oerhört vänlig och omtänksam.
– Det var alltid lätt att ringa och prata om olika frågor, oavsett om det gällde riksanläggningarna, vårt samarbete kring innovationer inom hästnäringen eller något annat, säger Annika Tjernström.

− Jag uppskattade Stefan Johanson väldigt mycket, och det är tungt att han inte finns med oss längre, säger Annika Tjernström.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden