Avelsnyheter
23 juni 2018 09:44

Hästvisaren bedöms i ny klass på premieringar

Visning vid handAtt visa häst för hand är en konst, men de kunniga blir färre. Därför blir det nu premiär för rena visningsklasser på premieringar. Där bedöms visningen, inte hästen. Bakom den nya klassen ligger 21-åriga Ella Råhlén.

Hästvisaren bedöms i ny klass på premieringar
Ella Råhlén har utformat reglerna för den nya visningsklassen. Ella är ordförande i Svenska Hästavelsförbundets ungdomsråd. Foto: Anna Nyberg

− Fäst blicken långt fram under traven, och titta inte på hästen. Då blir det lätt vingligt. När du ska vända, tänk på att du kan hjälpa till med blicken för att flytta hästen.
Helena Kättström berättar om hemligheterna med att visa en häst på ett bra sätt, samtidigt som dottern Ella Råhlén, visar upp fjordstoet Aska Kry.

Detta mor- och dotterteam ligger bakom utvecklingen av en helt ny klass på premieringar och utställningar, en ren visningsklass där hästvisaren får betyg, medan hästen spelar en mindre viktig roll.
På köpet har de tagit fram noggranna instruktioner om hur hästen ska visas för att komma till sin fulla rätt.
− En häst som visas dåligt kan inte bedömas bra, säger Helena Kättström som är exteriördomare för 13 olika raser, samt veterinär och uppfödare av fjordhästar.

Vi är hemma på familjens gård utanför Tranås, och Ella gör i ordning treåriga stoet Aska Kry, som får vara modell när de olika momenten i visningen ska presenteras.
− Det är ganska vanligt att människor inte vet hur de ska visa en häst när de kommer till en utställning. Jag ser en del frågor om detta i olika Facebook-grupper, och ett vanligt svar är att man kan fråga domaren. Men det ger väldigt mycket mer om man förbereder sig på hemmaplan, och tränar på hur man leder, vänder och flyttar hästen, säger Helena medan Ella visar upp Aska Kry i skritt.
I skritten är målet att hästen går rakt och skrittar avspänt, energiskt och med långa steg.
− Ett vanligt fel är att visaren tittar på hästen, som då kan bli tveksam och dessutom börja vingla. Fäst därför blicken långt fram, i både skritt och trav, tipsar Helena.

Använd piskförare

En ung häst kan ibland vara svår att få igång i trav, och då kan man använda en medhjälpare som går bakom med en piska.
− Det bör man träna på hemma, så att man vet var gränsen går, och hur nära piskföraren behöver komma.
Vid vändningar ska hästen vändas till höger, i en så tajt vändning som möjligt.
− Man kan tänka att det ska vara som en bakdelsvändning. Det är ganska vanligt att visarna vänder åt vänster, men du lär hästen respektera dig om du vänder åt höger.
I det nya visningsprotokollet blir det dessutom rejält poängavdrag för den som vänder hästen åt vänster.

Återstår bara halten och uppställningen. Målet är att hästen ska stå i öppen form så att domaren ser alla fyra benen från sidan. Det fram­ben som är närmast domaren är längst fram, och det bakben som är närmast domaren är längst bak.
− Behöver du korrigera hästen så låt den gå framåt, inte bakåt. Och håll inte på för länge. Det är viktigare att hästen står still än att den står perfekt, om du måste välja, säger Helena Kättström.

Anvisningarna för visningsklass är till stor del utarbetade av Ella Råhlén, som är ordförande i Svenska Hästavelsförbundets ungdomsråd och förra året deltog i Hästnäringens satsning på unga ledare inom näringen, ett utbildningsprogram i flera steg. Hon jobbade fram anvisningarna som ett projektarbete under utbildningen.
− Vi behöver bli fler som kan och vill visa häst, och jag tror att det kan locka unga att delta i rena visningsklasser. Eftersom det inte är hästen som bedöms utan visningen, så kan du delta med vilken häst eller ponny som helst. Den behöver inte vara snygg eller rastypisk, bara den är i gott skick, säger Ella.

Full pott är möjligt

Sju olika punkter bedöms i visningsklassen, däribland uppställning, vändningar samt hästens puts och skick liksom visarens klädsel och uppträdande.
− Det är inte som i dressyren, där du aldrig kan få full poäng. På en provtävling i fjol var det tre som fick full pott, berättar Ella.

− Vi har redan fått frågor om inte även vuxna kan vara med, och så kan det nog bli i framtiden. En del rasföreningar arbetar också redan med visningsklasser, säger Petra Alm, som arbetar med bland annat ungdomsprojekt på Svenska Hästavelsförbundet.

Att lära sig visa häst vid hand är både en hanterings- och säkerhetsfråga. Petra Alm, Svenska Hästavelsförbundet.

− Vi hoppas att det här ska locka ungdomar, och få dem att känna sig mer hemma på premieringar, som ofta domineras av en lite äldre generation.

Nyheten om visningsklasser har mötts av lite blandade reaktioner. Alla domare känner sig inte helt bekväma med att bedöma människor och inte hästar.

− Vi vill förstås helst att de ordinarie domarna dömer även visningsklasserna, men de kan också dömas av någon annan med relevant utbildning och kompetens, säger Petra Alm, som är väldigt glad över att det nu finns moderna och lättbegripliga anvisningar för hur visning av häst ska gå till.
− Ella och Helena har verkligen gjort ett jättejobb med att ta fram en tydlig och enkel beskrivning. Att lära sig visa häst vid hand är både en hanterings- och säkerhetsfråga.  Att kunna visa häst på ett bra sätt är något som alla bör kunna, eftersom det innebär att man har en säker hästhantering.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden