Sport
24 augusti 2017 15:35

Helena Lundström: ”Det är svårt att inte utse Peder till favorit”

"Peder har kylan, rutinen och vetskapen om att han kan ta det där guldet"
Ridsports Helena Lundström hoppas på svenskt guld individuellt, men räknar inte heller ut det svenska laget efter toppresultat i årets nationshoppningar.

Som vanligt kan många vinna EM i hoppning. Antalet toppekipage med segerkapacitet är otroligt stort och det kommer att handla om vem som toppat formen bäst och vem som har den där viktiga lilla sista turen. 

Med insatserna i bland annat Rotterdams och Falsterbos Grand Prix på näthinnan är det svårt att inte utse Peder Fredricson och H&M All In som ett av de stora favoritekipagen.
Peder har kylan, rutinen och vetskapen om att han kan ta det där guldet – något som är nog så viktigt. 

All In har under sommaren visat att han återhämtat sig på bästa sätt efter sin operation. Det gäller att teamet runt Peder ser till att han får fokusera på sin uppgift till 100 procent.
Det kommer att vara många som vill ha en liten stund med en potentiell medaljör på hemmaplan. 

Vi vet att det blir en ny Europamästare i år, då Jeroen Dubbeldam inte finns med i den nederländska truppen.
Däremot är en av de stora utmanarna – om han kommer till start (inte officiellt uttagen när detta skrivs) – silvermedaljören från Aachen 2015. Gregory Wathelet är en mycket skicklig ryttare och imponerade stort när han vann Aachens Grand Prix med Coree. 

Att tippa EM-hoppningen är svårt. Med en lista på 20 namn hade vinnaren troligen funnits med. Nu får vi mer hoppas.
Att hitta rätt vinnare i lagtävlingen är ingen lätt match eftersom åtta-nio lag slåss om de tre medaljerna.
Italien har imponerat i flera Nations Cup-omgångar. Frankrike är regerande olympiska mästare och Neder-länderna vann EM (och VM) senast. Tyskland är alltid med i toppen, men satsar på ett till stora delar nytt lag i år och finns med som outsider. 

Belgien har kört över alla i division II och gjort strålande insatser. Irland har med den nya förbundskaptenen Rodrigo Pessoa fått ett annat go i laget och kan mycket väl lyckas i årets mästerskap efter ett antal mindre bra insatser. Och bronsmedaljörerna från Aachen – Schweiz – ser också ut att komma med ett riktigt starkt lag. 

Dessutom vare sig vill eller ska vi räkna bort Sverige, där alla ryttarna har gjort toppresultat i årets nationshoppningar.
Förhoppningen är att hemmaplan blir en fördel och att Sverige på nytt kan ta en EM-medalj i lag.

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 10 augusti 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden