Världen
18 november 2023 13:05

Helgstrand: ”Har tagit till oss av kritiken”

KrishanteringMisslyckandet med att stoppa de dolda inspelningarna inifrån Helgstrand Dressage och kritikstormen har nu landat i en rad förbättringsåtgärder både vad det gäller hur hästarna hanteras och transparensen i hästaffärerna. Det meddelar dressyrgiganten i ett uttalande.

Helgstrand: ”Har tagit till oss av kritiken”
Andreas Helgstrand och Queenparks Wendy tävlar världscupdressyr i helgen. Foto: Kim C Lundin

Efter att danska TV2 fått rätt att visa ”Operation X: Hästmiljardärens hemligheter” har krishanteringen hos Helgstrand Dressage intensifierats.

”Som marknadsledande och en av de största aktörerna i branschen åligger det oss att gå före och sätta en högre standard. På senare tid har det riktats kritik mot branschen och oss, och den kritiken har vi också lyssnat till. Vi har noga analyserat vårt sätt att arbeta och infört en rad åtgärder och förbättringspunkter för hur vi bedriver vår verksamhet, djurvälfärd och villkoren för våra medarbetare.” Det skriver Helgstrand Dressage i ett uttalande och hänvisar bland annat till en uppdaterad code of conduct, mer utbildning för medarbetarna och en visselblåsarfunktion.

”Det ska inte finnas några tvivel om att det är fullständigt centralt för oss att våra hästar mår bra och att vi sätter djurvälfärd över allt annat”, skriver Helgstrand Dressage vidare.

Större transparens

”Dressyrsporten utvecklas ständigt och arbetet med hästar på elitnivå kräver mycket av både ryttare och häst. Med det sagt kan våra hästar inte vara i världsklass om vi inte behandlar dem på det viset. Därför är djurvälfärd en topprioritet hos Helgstrand Dressage. Det tar vi mycket seriöst – både nu och framöver.”

Helgstrand flaggar också för större transparens när det gäller hästaffärer, där företaget granskats av danska Nordjyske och kritiserats hårt för dolda vinster av ett flertal hästägare som man har haft samarbeten med.

Helgstrand Dressage meddelar att man i dagsläget har 290 hästar i träning med 150 sålda hästar per år.

Mitt i tumultet rider Andreas Helgstrand själv världscupdressyr i Stuttgart i helgen, där han på fredagen tog en tredjeplats i Grand Prix-klassen med Queenparks Wendy. På lördagen startar ekipaget i den fria küren dit samarbetspartnern Patrik Kittel också har kvalat efter fredagens sjätteplats med Bonamour.

Läs Facebookinlägget från Helgstrand Dressage, där de lite blandade kommentarerna avlöser varandra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden