Ridsport åsikt
24 oktober 2016 10:52

Helgstrand köpte segerhingsten

Här kan du läsa vad Ridsports Monica Lindstedt tycker om och har upplevt under Trakehnerförbundets hingstpremiering. I sista rapporten konstaterar hon att Helgstrand shoppar loss i Europa.

Helgstrand köpte segerhingsten
His Moment köptes av Helgstrand Dressage. Kiki Beelitz

Återigen är Andreas Helgstrand på shoppingrunda i Europa. Genom ombud ropade han in segerhingsten His Moment (e Millenium-Le Rouge) för 200 000 euro.
Oss veterligen den första gången han handlar på Trakehner Hengstmarkt, men hingstens far Milleniums första årgångar har gjort stor succé i alla tyska avelsförbund under de två sista åren och nu ville Helgstrand kanske gå till källan och berika sin hingstarmada med en segerhingst av format.


His Moment segrade. Foto: Jutta Bauernschmitt

Avelsledaren Lars Gehrmann beskrev segerhingsten som ädel, uttrycksfull och modern med tre mycket goda gångarter. Han hoppade också (förvånansvärt, min kommentar) bra. Dessutom har han en stamtavla av rang med elithingstar i många led bakåt.

Trakehnerförbundet driver inte, som många andra förbund, frågan om specialisering  på hoppning eller dressyr. Trakehnaren skall vara en dubbelbegåvad häst underströk premieringsnämnden särskilt.
Den i förhandstipsen  så omtalade In Step (e Schwarzgold-Buddenbrock)  var var stor, maffig och välutveckad (en Argentinus av trakehnerjacka skojades det om i publikleden).Trots stor utstrålning och goda gångarter rangerades han som nummer tre. Lite instabil i korset och svag i hoppningen, apropå nämndens åsikt om betydelsen av dubbelbegåvning.

In Step inköptes av sina nuvarande ägare på Trakehnarnas Elitfölsauktion 2014 och var  nu inte till salu.


Zauberreigen såldes för 120 000 euro. Foto: Kiki Beelitz

Publikfavorit och reservsegrare blev skimmelhingsten Zauberreigen (e Rheinklang-Interconti). Hingsten var en uppenbarelse. Ädel, typstark och med mycket gummi i sina rörelser. Han var den hingst som visade upp sig absolut bäst under momentet där hingstarna visas lösa. Han såldes för 120 000 Euro till Gut Staffelde utanför Berlin. Ett relativt ungt stuteri med höga ambitioner.

Snyggt:

Vackert:

En av de dyraste hästarna på auktionen var intressant nog ett föl. Katalog nr 70 Konstantin. Ett hingstföl efter ovan nämnde Millenium med Münchhausen som morfar. Det uttrycksfulla fölet med mycket fina gångarter var begärligt för flera kapitalstarka intressenter och priset rusade i höjden. 80 000 euro blev slutsumman efter en budduell mellan Gestüt Sprehe (som äger Millenium) och ägarna till In Step, Hofgut Rosenau, där den senare avgick med segern under stort jubel från publiken.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att årgången höll jämn och hög kvalitet. Hingstarna var väl förberedda och organisationen, fram förallt vid löshoppningen, fungerade mycket bra.
Trakehnarna har nog de mest trogna och entusiastiska supportrarna av alla avelsförbund. Folk tar semester och kommer resandes, inte bara från Tysklands utan också hela världens hörn, för att se sina favoriter år från år. Redan från torsdagen, trots råkallt väder, var det fullt med publik runt staketen vid mönstringen utomhus och resten av dagarna var Holstenhallen i princip utsåld hela tiden.


Herzensbrecher  (e Ruffian Reef xx-Imperio) blev premiehingst. Foto: Kiki Beelitz

Monica Lindstedt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-