Hoppning
14 april 2018 01:38

Henrik von Eckermann: ”Mary Lou får 10/10/10 i betyg”

VärldscupfinalFinal II blev utslagsgivande och i slutställningen finns två svenskar på topp-5, ett enastående resultat med en final kvar. Ridsport har talat med ett antal ryttare om fredagens final.

Henrik von Eckermann: ”Mary Lou får 10/10/10 i betyg”
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou stiger till toppen i raketfart i Paris. Foto: Roland Thunholm

Den andra finalomgången blev mer utslagsgivande än på många år, många namnkunniga ryttare ligger långt ner i den sammanlagda tabellen och är i praktiken chanslösa inför söndagens final.

Förbundskapten Ankarcrona lät faktiskt stolt på rösten när han summerade den andra finalen för svenskt vidkommande.
– Man blir nästan mållös av deras sätt att leverera, de följer sin plan till punkt och pricka, all heder åt dem. Nu återstår en final till så det är fullt fokus på den. Det är mycket som står på spel för dem båda.

Ridsport
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou Foto: Roland Thunholm

Henrik von Eckermann var lika stolt över sin häst men hård mot sin egen insats trots en andraplats i slutställningen.
– Jag är väldigt nöjd med min häst men jag var överförsiktig, hon hoppade dock otroligt bra. Min försiktighet ledde till att jag kom lite kort på en linje.
Mary Lou hoppade verkligen jättefint, hästen får 10/10/10 i betyg för allt. Själv kunde jag gjort en bättre omhoppning. Mitt fel blev faktiskt ganska kostsamt för oss, en tredjeplats istället för seger idag. Om jag hade vunnit hade jag varit mindre än ett fel ifrån Beezie till på söndag så visst var det dyrt. I slutändan blir det samma sak om hon har ett ner på söndag så blir det omhoppning.
– Jag rider Mary Lou två gånger imorgon precis som de andra dagarna, bara kanske inte så sent som idag, sen får hon ta det lugnt emellan. Själv rider jag Grand Prix klassen med Flotte Dern och hoppas få ett bra resultat då.

Ridsport
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou hade god stöttning av svenska fans på plats. Foto: Roland Thunholm

Douglas Lindelöw ligger på en sammanlagd delad fjärde plats med Oliver Philippaerts och McLain Ward, samtliga två nedslag från toppen, ett fantastiskt resultat. Det blev visserligen en rivning i omhoppningen men Douglas sken som en sol över resultatet.

Ridsport
Douglas Lindelöw och Zacramento gjorde strålande resultat i Paris. Foto: Roland Thunholm

– Jag har haft så himla fin känsla både igår och idag men, aschh, det är så tröttsamt att ha ett ner i omhoppningen. Zacramento har lite svårare att svänga till vänster och hängde inte med riktigt, därför blev det ett språng utan riktig kraft i. Men, jag var jätteglad för att vara så snabb idag i omhoppningen.
– Jag fokuserar på mig själv och funderar inte på hur det går för andra, det är viktigt att hålla sitt fokus. Imorgon ska jag ta det lite lugnt, jogga hästen och umgås med mina fantastiska supportrar.

Ridsport
Douglas Lindelöw och Zacramento gjorde strålande resultat. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Beezie Madden med smarta Breitling LS. Foto: Roland Thunholm

Beezie Madden var nöjd men ger sällan stora uttryck för sina känslor, hon log mest som en Cheshire-katt, med ett upphöjt lugn trots två raka topplatser och en bekväm ledning i tabellen.
– När jag vann förra gången (reds anm 2013 med Simon) så gjorde jag bort mig i omhoppningen. Min häst Breitling LS gör precis allt jag ber honom om, han är inget mindre än helt fantastisk. Breitling är väldigt intelligent och har svarat perfekt här, han är försiktig.
– Det är alltid skönt att ha en marginal men mycket kan ändras till söndag, jag hoppas Breitling behåller formen men så mycket kan hända.
– Han har alltid varit en bra häst sett till sitt temperament. Jag hade förr problem med vänstersvängar, det brukade vara min nemesis. Nu har vi tränat och han har förbättrat sig mycket, försiktig har han alltid varit så nu börjar allt falla på plats och fungera.
– Man måste försöka vara strategisk i sin ridning här i finalen så visst funderade jag på att jag poängmässigt hade en viss marginal till omhoppningen men jag såg att jag kunde rida snabbt och satsa. Då kändes det som ett naturligt val.

Ridsport
Beezie Madden med Breitling LS. Foto: Roland Thunholm

Harrie Smolders är upphämtningarnas mästare, en dålig start har han så gott som reparerat redan med en delad sjunde plats inför söndag.
– Det är lätt att vara efterklok och tänka att jag borde valt Emerald från början istället för Zinius som haft en fin inomhussäsong. Emerald var väldigt karsk och fräsch idag, det är härligt när han är på sånt humör.
– Ridbarheten var inte den bästa i första rundan med honom jag var tvungen att jobba en hel del för att hålla honom på spår. Men om jag ska förlora till någon så förlorar jag gärna till Beezie för hon visade upp en fantastisk klass.
– Det har varit stor sport med en helt otrolig omhoppning, med nio dit var det ett bra utfall. Gårdagens final var också spännande.
– Jag är bra på upphämtning men behöver verkligen jobba på att vara bättre första dagen. Jag tror tyvärr att segern ligger allt för långt bort men jag ska kämpa för en plats på pallen.

Ridsport
Harrie Smolders med sin högtflygande Emerald. Foto: Roland Thunholm

Kevin Staut gjorde en många gånger bättre runda idag med Silver Deux de Virton H D C.
– Känslomässigt var det en tung runda igår men idag med Silver Deux var det åter en bra dag. Så är livet med hästar, både regn och sol, sa det franska hemmahoppet som avancerat till en delad 19:e plats.

Banbyggaren Santiago Varela Ullastres kommenterade de många ekipagen med tidsfel.
– Vi hade sex ryttare med tidsfel men beslutade att inte ändra tiden i samråd med teknisk delegat. Det viktiga är att inte ändra tiden om ryttare haft som strategi att säkra upp sig genom att inte ta risker med ett högre tempo. Då ska tiden inte ändras.

På den efterföljande presskonferensen väcktes frågan om valacken Admaras utveckling och eventuella hantering, en italiensk skribent ställde frågan till FEI om fair play och hästens välfärd.
– FEI har fattat beslutet att förbjuda teknikskydd på tre års sikt. När man såg Admara hoppa kan man ställa sig frågan om detta är orsakat av tekniksskydden eller något annat. FEI kommer att diskutera detta med ryttaren., sa ansvarige direktören för hoppningen John Roche.
Admara ligger tillsammans med sin colombianske ryttare Carlos Lopez Lizarazo på delad sjunde plats i ställningen.

Ridsport
Carlos Enrique Lopez Lizarazo på Admara vars bekbensteknik väckt uppmärksamhet. Foto: Roland Thunholm

Resultat
Klassenreferat
Ställning inför söndag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden