Träningstips
10 januari 2018 10:39
Ridsportplus

Hess fem bästa råd till unghästutbildare

ProffstipsNär Christoph Hess höll en clinic i Åstorp i oktober, betonade han vikten av att de talangfulla svenska varmbloden får rätt start från början. Ridsport bad honom beskriva detta mer ingående.

Hess fem bästa råd till unghästutbildare
Christoph Hess delar med sig av sina fem bästa råd till unghästutbildare. Foto: Ulla Rusch

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Christoph Hess börjar med att förklara målet:

– Vi siktar på att få fram en häst som är avslappnad, bär upp sig själv i balans och som söker kontakt med ryttaren med ärlig framåtbjudning, utan att rusa.

Hess fem viktiga tips för att uppnå detta:

• Ryttaren måste ha en absolut balanserad sits – sitta rakt och avslappnat i sadeln. En ryttare som har problem med balansen kommer att negativt påverka alla hästar de rider. Sådana ryttare producerar olyckliga hästar. Träna aktivt upp sitsen, tänk på att sitsövningar på lina inte enbart är för nybörjare, tvärtom måste ryttare på alla nivåer träna på att förbättra sin sits och för att behålla en god sits.

• Samarbetet med hästen betyder att den måste acceptera ryttarens hjälper på rätt sätt och vara känslig för dem. För att uppnå det, måste hästen först och främst vara avslappnad. Genom att rida unghästen i en grupp med andra, där den kan följa en äldre, van häst, hjälper man den att slappna av och att lyssna på ryttaren. När den rör sig framåt på ett avslappnat sätt, kommer den automatiskt att söka kontakt med bettet. Erbjud den det med en stilla hand.

• Ge hästen möjlighet att hitta sin egen balans. Den unga hästen måste lära sig att balansera sin kropp trots att den har fått en ryttare på ryggen och att hitta sin egen balans utan att förlita sig på ryttarens hand. Den ska kunna bära sig själv. Underlätta för hästen genom att inte sitta för tungt på den i början, rid ofta lätt och stå i lätt sits. Rid på en stor bana, som ger den utrymme. Var noga med att tillåta att den stretchar sin nacke – centrum för balansen.

• Ge en hjälp i taget och var noga med att hästen svarar på rätt sätt. Den måste från allra första början lära sig att svara framåt för ryttarens drivande skänkel. Var noga med alla detaljer, även i de allra enklaste övningarna. Börja med riktiga övergångar från trav till skritt, det handlar inte om att traven bara ska upphöra, utan skritten ska ta vid med rytmiska och taktmässiga steg. En övergång ska aldrig betyda att hästen slutar att bjuda framåt, istället ska den aktivt bjuda bakifrån och fram in i nästa gångart. En ung häst måste alltid ridas med tillräcklig och ärlig bjudning framåt.

• Rid inte enbart på bana eller i ridhus. Träna på ett omväxlande sätt, som om hästen skulle tränas för fälttävlan. Målet är att få fram en ”happy athlete” – en häst som är villig att arbeta, lära sig mer och utvecklas.

– En berömd golftränare sade en gång att det finns vissa saker som måste göras helt rätt, det räcker inte att bara göra dem nästan rätt. Detta är ett mycket bra sätt att förklara ridning också, och det är något vi alltid ska bära med oss och tänka på.

Fakta

Christoph Hess

Christoph Hess har varit verksam hela livet inom det tyska ridsportförbundet, bland annat som utbildningsledare. Han är nu deras undervisningsambassadör och som sådan håller han clinics runt om i Europa. Han har även varit en av huvuddomarna vid tyska Bundeschampionatet i många år.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden