Fälttävlan
29 juli 2021 19:30
Ridsportplus

Hetta påverkar terrängen

OS i TokyoOS i Tokyo förutspås bli det varmaste någonsin. Därför kom beskedet om en kortad terrängbana redan i januari 2020.

Hetta påverkar terrängen
Linda Algotsson där vi är vana att se henne - på terrängbanan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  En medeltemperatur på upp mot 35 grader och hög luftfuktighet gör att OS i Tokyo kan matcha OS i Atlanta 1996 när det gäller värme – eller kanske till och med bli värre. Stallar och transporter kan förses med AC, men när det gäller arenorna går detta inte.
  – Vid VM i Tryon 2018 hade vi en del väldigt varma dagar med hög luftfuktighet, men skillnaden då mot Tokyo är att nu spås det bli så hela tiden, säger det svenska fälttävlanslandslagets veterinär Lisa Lidbeck.

  Hon var med vid de testtävlingar 2019 där det visade sig att hästarna presterade nära sitt max i terrängen. Hon tycker beslutet att korta banan från tio minuter och 5,7 kilometer till åtta minuter och 4,5 kilometer är bra. Dessutom har en lång backe tagits bort.
  – Jag tycker det är jättebra för jag upplever att det ofta är under de sista minuterna på en terräng som misstagen kommer, när både häst och ryttare är riktigt trötta, säger Lisa Lidbeck.
  – Kroppens system fungerar ett tag i så hög värme, men efter tag kan man inte göra av med värmen som byggs upp i musklerna. Då blir man inte så alert och fattar sämre beslut. Det gäller även hästarna. Terrängen bygger mycket på att hästarna snabbt förstår vad de ska göra och tänker själva. Dessutom blir det svårare att återhämta sig.

  Blir svårt nog ändå

  Vad den kortade terrängen får för effekt sportsligt är svårt att veta.
  – Som jag ser det är det svårt nog ändå, säger Lisa Lidbeck, som dock tror att förhållandena kan påverka uttagningen av OS-ekipage.
  – Sannolikt kommer det bli val av hästar som är och galopperar lite lättare. Och generellt får nog hälsoaspekten ännu större betydelse nu när det bara är tre i lagen.

  Hästarnas kondition kommer att ha lika stor betydelse som vid tidigare mästerskap och här kan veterinären känna en liten oro då ekipagen inte tävlat så mycket på grund av pandemin.
  – Det är extremt viktigt att ekipagen och vi andra som åker förbereder oss för värmen, för det går att få kroppen att anpassa sig.

  Politik kan vara inblandat i beslutet

  Det kan också vara politik i beslutet att korta banan efter den information som testtävlingen gav.
  – Det skulle inte se så bra ut om något hände och så har man inte ändrat på saker som man skulle kunnat göra, säger Lisa Lidbeck.

  Fakta

  Detta kom fram vid testtävlingarna i Tokyo 2019

  Dc268581-5f83-4bc2-ac76-f0b17994ab48-(1)
  Hästarna har förberetts för värmen. Foto: Lisa Lidbeck
  • Hästarna klarade temperaturer över 30 grader och hög luftfuktighet bra och visade god hälsa under testet, som genomfördes ett år före det planerade OS 2020.
  • Hästarnas hjärtfrekvens mättes under terrängen. Dessutom mättes mjölksyrehalten, hjärtfrekvensen och kroppstemperaturen hos hästarna efteråt.
  • Mätningarna visade att den krävande terrängbanan i kombination med hetta och luftfuktighet fick hästarna att prestera väldigt nära sin maximala kapacitet.

  Så här förbereder OS-ekipagen sig för värmen

  1. Värmeträningen bör starta tre veckor före tävling för att optimal anpassning ska ske.
  2. Träning mitt på dagen, när det är som varmast, när detta är möjligt.
  3. Ryttare klär sig varmt, till exempel i täckjacka.
  4. Hästen kan gärna ha täcke på sig under träningspasset.
  5. Hästar bör också vänjas vid att äta extra elektrolyter och tränas på att bli kylda av ett team.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden